Nedjelja, 2. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

4 ”toksična” okidača bolesti na koje ne obraćamo pažnju

Preuzmite sliku

Donosimo vam četiri velika izvora ”otrova” u našem životu koje bismo trebali izbjegavati ili regulirati jer u suprotnom uzrokuju zdravstvene probleme:

1. Nedostatak sna. Potreban nam je kvalitetan san kako bi tijelo nesmetano provodilo svoje unutarnje procese detoksikacije. Stručnjaci preporučaju osam sati sna svaku noć.

Ako imate problema sa spavanjem, pokušajte malo stabilizirati svoj ritam – svaki dan u isto vrijeme idite u krevet. Nedostatak sna loše će djelovati na vaše zdravlje.

2. Gotova hrana. Kada se umorni vraćamo s posla, ponekad je najlakše doći u trgovinu i kupiti već skuhanu hranu. Međutim, unos gotove hrane u tijelo trebao bi biti minimalan i trebali bismo izbjegavati često konzumiranje takvih jela jer ne sadrže potrebne nutrijente i često su puni nezdravih masti, šećera i toksina.

3. ‘Neuredna’ prošlost. Ako ste dugo vremena pušili, konzumirali brzu hranu ili pili veće količine alkohola, to ostavlja dugoročne posljedice na vaše zdravlje. Čak i kada se riješimo tih ‘poroka’, tijelo ih pamti, piše Zadovoljna.hr.

Kada je naš organizam preopterećen toksinima, mora pronaći mjesto na kojem će ih ‘skladištiti’ i uglavnom ih sprema u masno tkivo. Stoga liječnici preporučuju da barem jednom godišnje napravite mali program detoksikacije u kojem ćete eliminirati ‘skrivene’ toksine.

4. Proizvodi za čišćenje. Želimo čist dom bez bakterija pa često posežemo za raznim sredstvima za čišćenje koja u sebi sadrže hemikalije i iako dobro ispunjavaju svoju svrhu, zapravo su opasni za zdravlje ako ste im često izloženi.

Okrenite se sredstvima za čišćenje na prirodnoj bazi i ne zaboravite da i običan sapun u kombinaciji s vodom jednako efektivno čisti mnoge površine. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,