Petak, 17. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

10 finih namirnica koje snižavaju loš holesterol

Preuzmite sliku

Popularno

Dugotrajno povišenje lošeg holesterola u krvi dovodi do razvijanja bolesti srca i krvožilnog sistema. Želite li spriječiti pojavu srčanih problema, uživajte u ovim namirnicama…

1. Zob

Ako želite sniziti holesterol, za doručak pojedite zobenu kašu. Ova žitarica smanjit će loš holesterol za 5,3 posto ako ju jedete svaki dan oko šest sedmica. Glavni krivac? Beta-glukan iz zobi koja upija LDL kolesterol, a tijelo ga potom u potpunosti izbacuje iz organizma, piše Zadovoljna.hr.

2. Riba

Hrana bogata omega 3 masnim kiselinama sprječava pojavu srčanih bolesti i demencije. No masne kiseline mogu smanjiti i loš holesterol. Studija sveučilišta Loma Linda pokazala je da omega 3 masne kiseline koje se mogu naći u sardinama, haringi i lososu, smanjuje LDL kosterol, a povećava razine dobrog kolesterola za 4 posto.

3. Orašasti plodovi

Osobe koje svakodnevno pojedu 40 grama oraha, u mjesec dana snizit će loš holesterol za 9,3 posto, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of Clinical Nutrition. Dobar izbor su i bademi te indijski oraščići. Imajte samo na umu da je riječ o vrlo kaloričnoj namirnici pa prilagodite prehranu kroz cijeli dan.

4. Crni čaj

Ne samo da sadrži antioksidante koji štite tijelo od slobodnih radikala, crni čaj sadrži tvari koji sprječavaju rast lošeg holesterola. Redovito ispijanje crnog čaja kroz tri sedmice, smanjuje novu lipida u krvi za čak 10 posto, te smanjuje pojavu nekih kardiovaskularnih bolesti.

5. Grah

Grah je čuvar srca i krvožilnog sustava. Istraživači državnog sveučilišta Arizona Polytechnic pokazala su da 50 grama ovog ploda iz porodice mahunarki dnevno može smanjiti i do 8 posto lošeg holesterola. Razlog za to krije se u prehrambenim vlaknima kojima grah obiluje.

6. Čokolada

Čokolada je moćan antioksidant koji poboljšava pamćenje i raspoloženje, ali i nivo dobrog HDL holesterola. Studija iz 2007. pokazala je da su iste porasle za čak 24 posto kod osoba koje su svakoga dana konzumirali kakao. Imajte na umu da je tamna čokolada s visokim postotkom kakaa tri puta učinkovitija od mliječne.

7. Bijeli luk/Češnjak

Osim što produbljuje okus jelima, bijeli luk se pokazao i kao saveznik u snižavanju holesterola, smanjivanju krvnih ugrušaka, infekcija i krvnog pritiska. Nutricionisti preporučuju da dnevno uživate u dva do četiri svježa češnja.

8. Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je punp monozasićenih masnih kiselina koje snižavaju LDL holsesterol, ali i potiču sagorijevanje masnih stanica na predjelu trbuha. Koristite ga u pripremi salata, marinirajte u njemu ribu i meso, te s njime pecite povrće.

9. Špinat

Ovo popularno zeleno povrće sadrži lutein. Riječ je pigmentu koji štiti oči od degenerativnih bolesti, ali i smanjuje rizik od srčanog udara, jer održava zdravlje arterija i sprječava pojavu ugrušaka.

10. Avokado

Zelene proteinske ‘bombice’ učinkovito zasićuju organizam, povećaju HDL holesterol i smanjuju nivo onog lošeg holesterola. Pripazite na količinu koju konzumirate kad uživate u ovom egzotičnom voću, jer je riječ o vrlo kaloričnim namirnicama. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,