Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Znate li zašto su flaše za pivo isključivo smeđe ili zelene boje?

Preuzmite sliku

Da li ste se ikada zapitali zašto su flaše za pivo isključivo zelene ili smeđe, a veoma rijetko bezbojne? Za to postoje zaista opravdani razlozi.

Iako su još stari Egipćani pravili pivo i ljudi ga piju hiljadama godina, tek u 19. vijeku počelo je flaširanje tog pića, pošto su pivari, zajedno sa komercijalizacijom ovog pića, ustanovili i da će tako duže ostati svježe, piše “Business Insider”.

Ispočetka su ga pivari prodavali u flašama od bezbojnog stakla i dobro se pokazalo kada su ga držali u hladnim i mračnim prostorijama. Međutim, pivari su ubrzo ustanovili i da pivo u takvim flašama izloženo suncu poprima neprijatan miris i da zaudara “k'o tvor”. I to doslovno tako.

Do takvog neprijatnog mirisa dolazilo je zato što su bezbojna stakla propuštala UV zrake da prodru u piće i izmijene mu ukus tako što su oslobađali kiselinu iz hmelja koja je potom u hemijskoj reakciji sa sumporom prisutnim u pivu pravila jedinjenje veoma slično onom koje tvorovi ispuštaju da otjeraju grabljivice u prirodi.

Da bi to spriječili, pivari su uveli smeđe flaše, jer je tamna boja sprječavala prodor nepoželjnih zraka, a pivo je u njima duže ostajalo svježe.

A zelene? Tokom Drugog svjetskog rata, zavladala je i nestašica smeđih flaša, pa su odabrane zelene. Osim toga, u mnogim pivarama proizvedeno pivo točilo se i u smeđe i, rjeđe, u zelene flaše. Među pivopijama počele da kruže i razni urbani mitovi i legende kao “objašnjenja” za takav postupak i nije bila rijetkost da se nerado odlučuju za zelene flaše. Međutim, uslijedilo je i objašnjenje tehnologa iz privara da se na proizvodne trake na svakih 99 ili 999 braon flaša stavlja jedna zelena kako bi se pratila proizvodnja i uzimali uzorci na provjeru.

U međuvremenu je razvijena i tehnologija zaštite bezbojnih flaša od propuštanja UV zraka, ali je uprkos tome u pivarama rijetko primjenjuju. (blic.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,