Ponedjeljak, 6. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Znate li zašto se Apple zove Apple?

Preuzmite sliku

Jeste li se ikad upitali zašto se Apple zove Apple?

Postoji nekoliko teorija o porijeklu imena jedne od najvećih tehnoloških kompanija na svijetu i sve su jako zanimljive. Jedna od teorija sugerira da su htjeli odati počast Apple Recordsu, muzičkom brendu koji su pokrenuli The Beatlesi. Na kraju su završili na sudu i od 1989. godine vodila se dugogodišnja parnica oko prava na ime brenda.

Prema drugoj teoriji, željeli su pobjeći od svih tehnoloških i sličnih naziva svojih konkurenata, kompanija poput IBM-a i Digital Equipmenta.

Treća teorija sugerira da su samo željeli doći ispred konkurenta Atarija u telefonskom imeniku, iako se to ne čini previše važno.

Jobs je biografu objasnio porijeklo imena

Steve Jobs je rekao svom biografu Walteru Isaacsonu da je ideja došla dok je bio na jednoj od svojih voćnih dijeta i da je pomislio da Apple zvuči zabavno i živahno te da nije zastrašujuće.

Wozniak, pak, ima nešto drugačiju priču.

“Sjećam se da sam vozio Stevea Jobsa s aerodroma autocestom 85. Steve se vraćao iz posjeta Oregonu na mjesto koje je nazvao ‘voćnjak jabuka’. To je zapravo bila nekakva komuna. Steve je predložio ime – Apple Computer. Prvi komentar iz mojih usta bio je: ‘Šta je s Apple Recordsom?” ispričao je jednom prilikom.

“Obojica smo pokušala smisliti imena koja tehnički zvuče bolje, ali nismo se mogli sjetiti nijednog dobrog. Apple je bio puno bolje ime – bolje od bilo kojeg drugog imena koje smo mogli smisliti”, rekao je.

U knjizi o historiji Applea tvrdi se da su osnivači kompanije pokušali dati i druga imena, kao što su Executex i Matrix Electronics, ali ime Apple je zapelo i ostalo. (Index)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,