Petak, 7. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Znate li za šta služi plastična kuglica u Guinnessovoj limenci piva?

Preuzmite sliku

Jeste li ikad primijetili zveckanje malog predmeta oko unutrašnjosti prazne Guinnessove boce ili limenke? Taj se mali uređaj naziva ‘widget’ i na njemu biste trebali biti zahvalni jer od vašeg piva dobijate okus kao da je točeno svježe iz točionika.

Dodatak je šuplji, kuglasti komad plastike s malom rupom u sebi – izgleda kao mala loptica za ping pong. Tokom postupka konzerviranja pivari u pivo dodaju dušik pod pritiskom, koji se sliva u rupu zajedno s malo piva. Zatim se na cijelu limenku vrši pritisak.

Kada otvorite limenku, pritisak unutar limenke pada kako bi se izjednačio s pritiskom u sobi. Budući da je pritisak u widgetu i dalje mnogo veći od pritiska u pivu oko njega, nitrogenirano pivo iz unutrašnjosti widgeta ubrizga u pivo rafalne mjehuriće plinovitog dušika koji se uzdižu na vrh piva, dajući mu gustu, kremastu teksturu koju biste dobili ravno iz pipe, prenosi 24sata.hr.

 • Guinnessovi pivari prvi su put patentirali ideju o widgetu 1969. godine

  Ali su tek 20 godina kasnije 1989. godine objavili svoj widget prve generacije, koji je bio spljoštena kugla koja se nalazila na dnu limenke. Ovaj mali komad plastike dobro je odradio svoj posao kad se pivo posluživalo hladno, ali kad se poslužilo toplo, pivo je eksplodiralo posvuda nakon otvaranja limenke.

  Godine 1997. Guinness je pustio plutajući sferični dodatak koji danas možete vidjeti u limenkama – koje oni nazivaju ‘Smoothifier’ – kako bi riješio taj problem.

 • Pivare obično koriste ugljendioksid kako bi pivo dobilo svoju suštinsku pjenušavost, ali kada se želi postići da piće bude slađe i svilenkasto – poput iskustva koje imate kad pijete Guinness – pivari u pivo ulivaju dušik, a ne u ugljendioksid. Mjehurići dušika manji su od mjehurića CO2, tako da je dobijeni okus glađi i nježniji.

  Dušik se također lako otapa u vodi, pa kad otvorite pivo, većina plina ispušta se u zrak, ali pjenasti mjehurići u boci i dalje ostaju. To – zajedno s manjim mjehurićima – daje napitku gušći, baršunasti osjećaj u ustima bez kisele karbonizacije s CO2. Zbog prolazne prirode dušičnog plina u tekućini, zaista je teško održavati ukusnu vrijednost plina u zapakovanim pivima nakon što ih otvorite.

 • – S dušikom bi vam trebale znatno veće (i opasne) vrijednosti pritiska, a tokom pakovanja i dalje gubite puno dušika (i piva zbog pjene). Kada je to u pitanju, pivari nisu imali dovoljno kreativnosti, i tu na scenu stupaju Guinnessovi plastični dodaci – rekao je Xavier Jirau, naučni savjetnik kluba The Brewminaries.

  Popularnost widgeta krenula je otkako ih je Guinness predstavio krajem 80-ih. Ostala piva poput Old Speckled Hen, Young's Double Chocolate Stout, Murphy's Stout i Boddingtons Pub Ale u svojoj limenci također imaju widgete, piše Insider.  (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , , , ,