Četvrtak, 1. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Znate li u kojoj prostoriji u domu živi najviše paukova?

Preuzmite sliku

Naučnici su za potrebe istraživanja proučavali 10.000 različitih vrsti insekata iz 50 različitih kuća. Došli su do sljedećeg rezultata: naime, u prosječnoj kući živi oko 50 različitih vrsta insekata.

Neželjeni gosti preferiraju kuhinju i dnevnu sobu. Paukovi se uspješno prilagođavaju mjestu i temperaturi, ali istraživanje je pokazalo da ipak više vole boraviti u određenim prostorijama u kućama i stanovima. A glavni razlog za to je obilje insekata, a za njih to znači – obilje hrane, piše Miss7.

Zašto je to tako?

Naučnici smatraju da se insekti jako dobro osjećaju na tepihu. Također su otkrili da na broj kukaca u domovima ne utiču biljke ili kućni ljubimci. Nažalost, učestalije čišćenje također ne pomaže u borbi protiv buba. Paukova u kući ima tokom cijele godine, ali dolaskom hladnijih dana i početkom sezone grijanja, i oni se više zavlače u kuće. S jedne strane dobro ih je imati jer hvataju dosadne kukce, a s druge strane mnogi ih se žele riješiti jer svaki ugao zaposjednu mrežama, a i – morate se složiti – nisu baš najugodnije društvo.

Iako će se rađe zavući u ćoškove kuće u kojima se najmanje boravi, pošto brojni insekti biraju dnevnu sobu i kuhinju, za njima će krenuti i paukovi. Pripremit će zamku za insekte i čekati da se upletu u njihovu mrežu. Ubijanjem paukova nećete riješiti problem jer sve dok ima insekata po kući, bit će i paukova koji ih love. Možete češćim čišćenjem, usisavanjem i redovnim uklanjanjem ostataka hrane i mrvice kojim se hrane insekti, ublažiti njihovo prisustvo, ali teško da ćete ih se zauvijek riješiti. Uostalom, narodno vjerovanje kaže – pauke nije dobro ubijati jer to vodi nesreći u ljubavi.

Dakle, ipak ćemo se morati pomiriti s činjenicom da su nam paukovi sustanari. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,