Nedjelja, 26. Maj 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Znate li šta znači oznaka SSSS na avionskoj karti?

Postoji mnogo stvari koje putnici ne žele da vide na aerodromu. Jedna od njih svakako su dugački redovi za kontrolu, druga je obavještenje o kašnjenju leta, ali najgore što možete da ugledate su četiri slova “S” na vašoj avionskoj karti.

Skraćenica “SSSS” na avionskoj karti (Secondary Security Screening Selection) znači da ste baš vi odabrani za dodatnu provjeru. Dobra stvar u svoj toj gnjavaži je što se ova oznaka pojavljuje samo na letovima ka SAD-u.

Putnici s ovom oznakom za početak se prijavljuju na aerodromski šalter, gdje im se postavljaju temeljna pitanja i u potpunosti provjerava njihov identitet. Ali, tu se priča ne završava. Putnici s ovom oznakom na svakoj kontrolnoj tački prolaze kompletnu provjeru, što uključuje i nekoliko otvaranja prtljaga, kao i provjeru cijelog tijela.

Ova praksa uvedena je nakon terorističkog napada u Njujorku prije 16 godina, a najčešći kriterijumi za odabir putnika koji prolaze kroz bezbjednosnu provjeru je putovanje u jednom smjeru, plaćanje karte gotovinom i kupovanje karte nekoliko dana pred let. Odabir je često i sasvim slučajan. (punkufer.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,