Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Znate li koje su životinje za kućne ljubimce imali stari Rimljani?

Preuzmite sliku

Stari Rim ne prestaje fascinirati novije generacije. Iako su od ovog perioda prošli vijekovi i dalje se divimo brojnim artefaktima tog doba, poput: nastanka određenih građevina ili one najveće misterije kako su rimski putevi preživjeli toliko godina.

Zanimljivo je i proučiti svakodnevni život Rimljana tog doba, pa između ostalog, saznati i koje su životinje imali.

Kada razmišljate o životinjama u starom Rimu, prva slika koja vam može pasti na pamet mogla bi uključivati gladijatorsku arenu. No, šta je s kućnim ljubimcima? Da li su stari Rimljani uopšte imali kućne ljubimce? A ako jesu, kakve su ljubimce imali?

1. Psi

Čak i kad bi neko zamislio sliku psa u starorimskom okruženju, s obzirom na to kako se na Rimljane uglavnom gleda kao na vojnike i krute političare, moglo bi se pretpostaviti da su psi korišteni za lov, praćenje i čuvanje imovine ili stoke.

Psi su se, naime, koristili u ratovima, u lovu, kao i za čuvanje, što se lijepo vidi na najpoznatijem mozaiku iz Pompeje, Cave canem. Ova životinja se, međutim, i tada smatrala čovjekovim najboljim prijateljem.

 • Arnold Toynbee, ugledni engleski historičar, rekao je kako je “ljubav prema kućnim ljubimcima bila jedna od najprivlačnijih osobina starorimskog karaktera”.

  Stari Rimljani su znali koje rase pasa su dobre za različite stvari. Na primjer, Laconian i Molossian korišteni su za lov i čuvanje stoke, a o ovim vrstama pasa vrlo detaljno govore autori koji su se bavili poljoprivredom.

  Što se tiče pasa kao kućnih ljubimaca, poznata pasmina bila je Melitan: “pas za krilo”. Ovaj dugodlaki pas kratkih nogu i šiljatog nosa može se vidjeti na skulpturama i poznato je da je bio popularan među građanima više klase.

  2. Mačke

  Možda neočekivano, ali mačke nisu bile popularni kućni ljubimci među Rimljanima. Da, u Rimu je bilo mačaka, zapravo mnogo, a vjerovatno su ih tamo na brodovima dovezli grčki kolonizatori, još u 5. vijeku p.n.e.

  Mačke su u Rimu uglavnom smatrane lovcima na miševe, čak su morale da se takmiče s lasicama i tvorovima za titulu glavnog lovca na glodare, jer su te životinje za tu svrhu držane u rimskim kućama. Jedan pogled na pompejske mozaičke prikaze mačaka mogao bi biti dovoljan da pokaže kako su neki (ili svi?) Rimljani gledali na mačke.

 • Osim u gradovima i vilama, ostaci mačaka pronađeni su u vojnim utvrđenjima. Prema Donaldu Engelsu, autoru knjige “Classical cats”, latinska riječ cattus u značenju mačke prvi put je iskorištena u vojnom kontekstu.

  3. Ptice

  Naširoko poznate Katulove pjesme o vrapcu njegove djevojke i njegovoj smrti mogle bi, ako ih čitamo bukvalno, dovesti do pogrešnog zaključako da su ptice bile čest kućni ljubimac u starom Rimu.

  Ptice su zaista držane kao kućni ljubimci i bile su prilično popularne, no, čini se više kao statusni simbol. Neke vrste, poput ljupkih raspjevanih slavuja, bile su skupe, a ako bismo vjerovali Pliniju, mogle su doseći cijenu po kojoj su se prodavali robovi!

 • To ne znači da njihovi vlasnici nisu voljeli ptice kao kućne ljubimce, samo da literarni i umjetnički dokazi pokazuju ptice zatvorene u kavezima u domaćinstvu te kao oblik zabave (ptice koje govore). Oni sigurno nisu bili predmet mnogih epitafa, kao što su bili psi.

  Čini se da je kavez za ptice kao artefakt karakterističan za Rim. Prema Pliniju, prvi čovjek koji je izumio kavez takođe je bio Rimljanin. Iako nema fizičkih dokaza, pisani izvori pominju kaveze od srebra, zlata, slonovače i kornjačinog oklopa.

  4. Ribe

  Ako proširimo definiciju kućnog ljubimca, što bismo trebali uraditi s obzirom na nešto drugačiji odnos Rimljana prema kućnim ljubimcima (u odnosu na nas danas), možemo govoriti i o ribama koje su držane u rimskim domaćinstvima.

 • Samo u Pompeji pronađeno je više od 70 vodenih struktura unutar vila, od kojih su mnoge sadržavale ribe. Ipak, iako su služile kao statusni simboli poput ptica, ribe su mogle završiti i kao večera svog gospodara. Dakle, čuvali su ih kao ukras i kao hranu. Kružile su čak i glasine da su neki oplakivali smrt svojih riba i da su neki svoje ljubimce kitili naušnicama i ogrlicama. (Punkufer.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: ,