Četvrtak, 27. Juni 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Znate li koja je najskuplja tečnost na svijetu? (VIDEO)

Škorpijin otrov ne samo da je opasan, već vam može pomoći da zaradite velike svote novca.

Otrov sredozemne žute škorpije – deathstalker može da bude smrtonosan, ali vam takođe može pomoći da zaradite milione dolara.

Sredozemna žuta škorpija je jedna od najopasnijih škorpija na planeti, a njen otrov je najskuplja tečnost na svijetu – njena vrijednost je 39 miliona za samo 3,78 litra.

Čak i ako biste imali novac, ne biste mogli samo da odete i kupite litar otrova, jer ga možete dobiti samo u malim količinama. Naime, za 130 dolara biste dobili samo kap koja je manja od zrna šećera.

Razlog je veoma jednostavan: veoma je teško doći do otrova.

Kako bi se dobila ova dragocena tečnost otrov mora da se izvlači ručno, a samo jedna škorpija proizvodi, u većini slučajeva, najviše dva miligrama otrova.

Samim tim, iz jedne škorpije biste morali da izvadite otrov 2,64 miliona puta kako biste dobili 3,78 litra tečnosti.

Jedan ubod nije dovoljan da ubije zdravog čovjeka, ali sasvim sigurno izaziva bol.

Škorpija, kao i druge otrovne životinje, upotrebljava otrov radi hvatanja plijena, odbrane od mogućih prijetnji i podjarmljivanja partnera tokom parenja. Škorpijin otrov se sastoji od niza jedinjenja, od kojih neka pogađaju nervni sistem.

Osnivač “Venomtech” farmaceutske kompanije koja se bavi proizvodnjom lijekova, Stiv Trim jedan od je nekoliko dovoljno hrabrih ljudi koji je spreman da iskoristi moćan otrov škorpije, upravo zato što sadrži tone korisnih sastojaka koji mogu da pomognu razvoju medicine.

Hlortoksins, na primjer, je savršene veličine da se veže sa određenim tumorskim ćelijama u mozgu i kičmi što je značajno za identifikovanje specifične veličine i mjesta na kome se nalazi kancer. Istraživači su koristili škorpije za eliminaciju malarije kod komaraca.

Ovo su samo neke od medicinskih koristi koje su istraživači pronašli u otrovu škorpija. I što ih više istražuju, saznaju sve više njenih koristi, što znači da potražnja za ovim čudotvornim otrovom nastavlja da raste. (NN)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,