Četvrtak, 28. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Znate li kako školjke prave bisere?

Preuzmite sliku

Oni prirodni – cijenjeni su gotovo kao i drago kamenje, a vrijednost im daje upravo način na koji se stvaraju. Saznajte kako nastaju biseri.

Kamenica (lat. Ostrea edulis), ostriga ili evropska kamenica, je morska školjka iz porodice kamenica (Ostreidae).

Tijelo kamenice je vrlo nježno i da bi ga zaštitila od povreda, ona luči tečnost i njome oblaže unutrašnjost svoje ljušture o koju se naslanja tijelom. Kada u unutrašnjost školjke upadne nešto što bi moglo da povredi njeno osjetljivo tijelo, kao što je, na primjer, zrnce pijeska, ostriga ga odmah oblaže s nekoli­ko slojeva sedefaste tvari – iste one kojom inače oblaže unutra­šnjost svoje ljušture. Tako zalutalo zrno pijeska postaje biser.

Sastav bisera

Biser je sačinjen od sedefa koji se sastoji od kalcijum karbonata, dakle sličan je kredi. Biser ima kristaličnu strukturu i sastoji se, kao i ljuštura, od 80 do 92% kalcijum karbonata (CaCO3) u njegovom primarnom obliku koji se zove argonit. Osim toga se sastoji od sekundarne forme kalcijum karbonata, kalcita i od vode. Kristali rastu u obliku pločica i slojevito su nanizani. Kad se biser u sredini prepolovi vide se slojevi koji izgledaju kao prstenovi stabla, piše Zanimljivosti dana.

 • Pomoć čovjeka

  Čovjek je, međutim, pronašao način kako da “pomogne” školjci da stvori biser ubacivanjem finog zrna pijeska ili komadića sedefa u kamenicu.

  Poslije dvije ili tri godine, školjka se vadi iz vode i iz nje se vadi biser. Taj se postupak zove “uzgoj bisera”, i obično ne donosi savršene bisere kao što su oni koji nastaju potpuno prirodno.

  Težnja za savršenstvom

  U Japanu su pronašli način proizvodnje savršenih oblika “uzgojenih bisera”. Materija koja podstiče ostrigu na stvaranje bisera ubrizgava se neposredno u njeno tijelo. To je vrlo osjetljiva i delikatna hirurška intervencija, koja zahtijeva izuzetnu pažnju i vještinu, jer se tijelo ostrige ne smije ni najmanje povrijediti.

 • Zanimljivosti:

  – Najveći biser na svijetu je težak 6,37 kg i procijenjen je na više od 30 miliona američkih dolara. Nađen je na Filipinima 1934. godine i nazvan “Lao-Cea”. Školjka koja ga je napravila pripada vrsti Tridacna gigas (gigantska tridakna).

  – Poznato je da su pravi biseri vrlo skupocjeni, pa se mnogi ljudi zadovoljavaju kupovinom lažnih bisera. Francuzi raspolažu tehnikom za proizvodnju lijepog vještačkog bisera: probušene staklene bisere oblažu tvari dobijenom od svijetlih ljuski nekih riba, a unutrašnjosti bisera ispune voskom.

  Akova biseri se uzgajaju u morskim školjkama Japana i Kine. Poznati su po jedinstvenom sjaju i ljepoti i veličine su od 5 do 11 milimetara. Spektar boja tih bisera kreće se u pastelnim tonovima – od krem, bijele boje, roze i zlatne pa do sivoplavih nijansi. Inače, akova biseri imaju najjači sjaj među uzgajanim biserima.

  – Oblik bisera ne mora da bude potpuno pravilan, ali su najcjenjeniji oni koji su loptasti ili u obliku suze, koji su dosta rijetki. Mogu biti bijeli, ali i crni, kao i u prelaznim nijansama. Poznati su i roze, plavi, žuti, zeleni i ljubičasti.  (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: ,