Četvrtak, 5. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Znate li gdje su sve selfie štapovi nepoželjni?

Preuzmite sliku

Popularni selfie štap za mobitele ‘prognan’ je sa sportskih, zabavnih i kulturnih događaja

Selfie štap za mobitele, sveprisutan u europskim gradovima kao i turisti koji ga koriste, postao je kontroverzan i njegovu upotrebu zabranjuje sve više muzeja, zabavnih parkova i sportskih stadiona jer vjeruju da predstavlja rizik za sigurnost.

Tako su na primjer organizatori ovogodišnjeg teniskog turnira Wimbledona svrstali selfie štapove u istu skupinu s noževima, suzavcima i ilegalnom drogom.

‘U dogovoru s drugim velikim sportskim događajima i kulturnim atrakcijama, selfie štapovi neće biti dopušteni na Wimbledonu’, objavili su organizatori još u aprilu.

Međutim, to nije spriječilo obožavatelje da traže selfieje s igračima nakon mečeva, ali bez štapa.

Najveći evropski zabavni park, Europa park u Njemačkoj, također je zabranio selfie štapove. Glasnogovornik parka Jakob Wahl izjavio je da oni predstavljaju sigurnosni rizik.

Zabranio ih je i američki institut Smithsonian, koji uključuje 19 muzeja, galerija, devet istraživačkih instituta i washingtonski zoo, a isto su učinili veliki muzeji u Bostonu, New Yorku i Los Angelesu.

Slikanje selfieja zabranjeno je i na Australian Openu, zbog straha da bi štapovi za selfie mogli ometati koncentraciju igrača, ali i zaklanjati pogled drugim posjetiteljima. No formirane su i ‘selfie zone’ u blizini, za one prave ovisnike koji ne mogu bez selfieja.

Inače, među onima koji su zabranili selfie štapove su i rimski Coloseum, Albertina u Beču, a nisu dobrodošli ni na nogometnim stadionima u Južnoj Americi kao ni na karnevalu u Rio de Janeiru. (tportal.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,