Ponedjeljak, 30. Novembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Žene koje se bave vradžbinama i nisu poslušne muževima šalju u logore za vještice

Stotine žena koje su komšije i familija optužili za vradžbine uhapšene su i zadržane u logorima u Gani. Žene koje su optužene da su vještice zatočene su u blatnjavim logorima i žive u nehigijenskim uslovima.

Neke su pritvorene decenijama, poput Sano Kojo, koja sada ima 70 godina, a u pritvoru je od 1981. godine, zato što je, navodno, pritiskala grudi svog rođaka dok on nije umro. U Gani, otresite žene i one koje se ne pokoravaju automatski zahtjevima muževa rizikuju da budu optužene za vještičarenje.

Sujeverje je duboko ukorijenjeno u svijesti ljudi u Gani, tako da mnogi neobrazovani građani vide magiju iza svake nesreće koja ih zadesi, za šta često optužuju žene, posebno starije, što je lako jer one ne uživaju zaštitu muškaraca. U više navrata su zatvarani logori za vještice, ali za te žene sloboda nije uvijek bolja opcija. Optužene za vještičarenje često su neprihvaćene u zajednici i izložene su riziku od seksualnog zlostavljanja i drugih vidova nasilja.

John Benjamin, britanski visoki predstavnik za Ganu, pozvao je u avgustu na zatvaranje svih logora za vještice. „Lično vjerujem da je u 21. vijeku vrijeme da se kaže da ne postoje takve stvari kao što su vještice i da se osudi praksa da se takvim terminima dehumanizuju ranjive žene“, rekao je on. Benjamin je naglasio da je takva praksa vid kršenja ljudskih prava i obećao podršku Velike Britanije borbi protiv rodno zasnovanog nasilja, prenosi Independent.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,