Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zbog jednog detalja mogle bi dostići cijenu od milion dolara: Na Adidasovim patikama radili umjetnici, dizajneri, kreativci

Preuzmite sliku

Porculan ne mora da se koristi samo za posuđe. Vjerovali ili ne, ovaj materijal može biti upotrebljen i u izradi patika.

Naime, poznati sportski brend adidas i njemački proizvođač porculana Meissen su nedavno radili zajedno na modelu ZX8000, ručno obojenim trkačkim patikama od kože i porculana. Njihov dizajn je inspirisan čuvenom Meissen Krater vazom iz 1856, koja je poznata po velikoj količini boja, šara i motiva.

Porculanska patika je dio adidas-ove A-ZX serije, koju čine nove verzije modela za trčanje ZX8000, na kojima su radili umjetnici, dizajneri i drugi kreativci. Model nastao u saradnji sa Meissen-om je posebno kompleksan. On na sebi ima komade pravog porculana, koji su zašiveni za jezičak i zadnji dio patike.

  • Meissen x Adidas ZX8000 sadrži 15 elemenata sa Meissen Krater vaze, uključujući i cvjetne dezene i motive sa zmajevima. Svaki od ovih elemenata oslikavala su četvorica umjetnika iz kompanije Meissen, ali čak i ovakvim majstorima je trebalo šest mjeseci da završe posao.

    Ovaj skupocjeni model patika za trčanje, naravno, nije stvarno namijenjen trčanju. Ideja je da on bude kolekcionarski primjerak, zbog čega se trenutno nalazi na aukciji. Stručnjaci procjenjuju da bi adidas-ove porculanske patike mogle dostići cijenu od milion dolara, prenosi City Magazine.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,