Četvrtak, 30. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zašto ponekad u toku dana možemo istovremeno vidjeti i Mjesec i Sunce?

Preuzmite sliku

Mjesec se najlakše vidi tokom dana je kada je u prvoj i posljednjoj četvrti. Što je dalji od Sunca i vidljivo iznad horizonta, lakše ga je uočiti…

Mjesec i zvijezde su uvijek na nebu, ali svi znamo da ih ne možemo uvijek vidjeti. Međutim, ponekad, tokom dana možemo istovremeno vidjeti i Sunce i Mjesec.

Mjesec ne svijetli zahvaljujući svojoj svjetlosti nego zato što se s njegove površine reflektuju sunčeve zrake.

“Sunčeva svjetlost je tako snažna tokom dana da na neki način prigušuje svjetlost Mjeseca i zvijezda”, objašnjava astrofizičarka Cheyenne Polius.

Dok je mjesec mlad nalazi se između Sunca i Zemlje, a strana mjeseca koja je osvijetljena suncem okrenuta je od našeg planeta. To znači da je mjesec još uvijek gore, ali ga ne možemo vidjeti danju, jer se sva sunčeva svjetlost odbija od nas.

Može vam pomoći da zamislite Sunce kao veliku sijalicu, a Mjesec kao ogledalo. Pod nekim uglovima sijalicu ne vidimo, ali svjetlost možemo vidjeti zahvaljujući ogledalu koje je reflektuje. To se događa kad vidimo Mjesec tokom noći. Ne možemo izravno vidjeti Sunce jer se Zemlja ispriječila da ga vidimo, ali svjetlost se reflektuje s Mjeseca. Postoje situacije u kojima možemo vidjeti i sijalicu i ogledalo, a upravo se to događa kada Mjesec vidimo tokom dana, prenosi punkufer.hr.

Kako Mjesec nastavlja svoju orbitu oko Zemlje, daleko od Sunca, vidljivo je sve više njegove osvijetljene površine. Zbog toga Mjesec ponekad vidimo kao mlađak ili sjajnu polovicu. Što je Mjesec dalji od Sunca i vidljivo iznad horizonta, lakše ga je uočiti tokom dana.

“Mjesec se najlakše vidi tokom dana je kada je u prvoj i posljednjoj četvrti (90 stepeni udaljen od Sunca). Tada možemo vidjeti polovicu osvijetljene strane Mjeseca dok je sunce još uvijek gore”, kaže Polius.

Na polovici orbite, Mjesec je “iza” Zemlje u odnosu na Sunce, a mi možemo vidjeti cijelu njegovu površinu kao pun Mjesec. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,