Četvrtak, 1. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zašto komarci ujedaju neke ljude više nego druge?

Preuzmite sliku

Postoji puno teorija o tome zašto komarci napadaju neke ljude, a druge ne napadaju.

Osobe koje emitiraju više CO2, piju pivo i znoje se su pod budnom kontrolom komaraca. Sada sigurno znamo jedno – da su genetika i fizička hemija pojedinca ključ za razumijevanje ove fatalne privlačnosti. Statistički gledano, samo svaka deseta osoba je posebno privlačna komarcima.

Zašto komarci napadaju neke ljude, a druge ne?

Pogledajmo šta komarci traže kada nam se spuste na kožu. Bez ikakvog nagovještaja o seksizmu, možemo reći da će vas ugristi samo ženke komaraca, jer im treba krv sisara da bi nahranili jaja. Samo u SAD-u postoji 150 vrsta i sve one imaju sklonosti svom idealnom popravljanju krvi. Eksperimenti su to dokazali; naučnici su testirali sklonosti različitih vrsta komaraca i dobili različite rezultate.

Komarci su dopadljivi i žele najbolje za svoja jaja. Proizvodimo hemikalije i mikrobe koji čine naš jedinstveni tjelesni miris. Oni tačno znaju pravu hemijsku mješavinu i njen miris jer to tačno predstavlja krv koju žele. Takođe mogu otkriti ove atraktivne arome do 30 metara udaljenosti!

 • Šta čini ovu hemijsku mješavinu?

  Pomislite samo na to da imamo 100 triliona mikroba, što je deset puta više nego ljudskih ljudskih stanica. Imamo jedinstveni mikrobni potpis, najviše zahvaljujući genetici. Ovo će odrediti kakvu vrstu bakterija imamo u našim crijevima i tijelima. Ti su mikrobi bitan dio našeg imunološkog sistema, pa često pranje neće donijeti nikakvu korist. To sigurno neće odvratiti komarce, jer je njihov miris izuzetno oštar.

  Vaša krvna grupa je još jedan faktor

  Ako vaša krv miriše pravilno, bićete meta. U jednom eksperimentu ustanovljeno je da komarci preferiraju ljude s krvlju tipa 0 dva puta više nego one s tipom A. Fascinantno je znati da u 85% slučajeva zapravo šaljete hemijski signal koji pokazuje koju krvnu grupu imate, što privlači komarca.

  Pa šta čini ukusan koktel komarcu?

  Više znoja i ugljičnog dioksida, ali rezultati eksperimenata nisu uvijek dosljedni. To se uglavnom dešava zbog mnogih različitih vrsta i izuzetno složenih mehanizama za stvaranje mirisa koje svako od nas posjeduje.

 • Čini se da je mliječna kiselina definitivna privlačnost većine vrsta komaraca. Kad jedete određenu hranu, poput sira, soje, jogurta i kiselog povrća i radite energično, na koži ćete imati više mliječne kiseline. To je vrlo privlačno za neke vrste komaraca.

  Ukratko, genetika i naša mješavina hemijskih / mikrobnih određuje da li će nas gristi komarci ili ne. Izgleda da postoji veza između tih i krvnih grupa osobe. Količina CO2, bijelog luka ili alkohola koji konzumiramo ili odjeća tamne boje svi su sekundarni faktori, ali mogu pomoći u zadržavanju komaraca.

  Praktični načini zadržavanja komaraca 

  Uzimanje nekoliko jednostavnih mjera opreza može vam pomoći. Sakrivanje najeksponiranijih dijelova kože je definitivna prednost. Možete biti sigurni da u svoj vrt ili na balkon stavljate bilje i biljke koje zapravo odbijaju komarce. Izbjegavajte izlazak van kada je vlaga na vrhuncu (u zoru i sumrak). Ovo je ujedno i vrijeme kada se vjetrovi smanjuju, što komarcima omogućava bolje uslove slijetanja.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,