Utorak, 15. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zašto je posjeta Meki zabranjena za pripadnike drugih vjeroispovijesti?

Preuzmite sliku

Muslimani po svim pravilima mogu nesmetano posjećivati Vatikan i sveta mjesta kršćanstva. Međutim, obrnuto to nije uvijek moguće. Zbog čega?

„Ja sam kršćanin i rado bih sa mojim muslimanskim prijateljima posjetio sveta mjesta u Meki“, piše jedan od korisnika na Deutsche Welle-ovoj stranici na Facebooku. On nije jedini koji ne razumije zbog čega su Kaba i džamija El-Ahram – kao sveta mjesta muslimana – zabranjeni za pripadnike drugih vjeroispovijesti.

Zar to nije suprotno dijalogu? Može li doći do međusobnog upoznavanja ukoliko takve posjete nisu moguće?, pitali smo jednog Nijemca prije večernje molitve u katedrali u Kelnu: „Znam da su islamski zakoni u Saudijskoj Arabiji i drugim zemljama Srednjeg i Bliskog istoka veoma konzervativni. Međutim, potrebno je uložiti mnogo truda kako bi se o tome stvorio jedan moderan, internacionalan i multikulturalni stav.“

 • meka hadz
 • Stroga interpretacija

  Čovjek iz vlastitog iskustva zna da od zemlje do zemlje postoje razlike. On je već u Njemačkoj, Egiptu i Turskoj posjećivao džamije, ali, u nekim drugim zemljama, osobama koje nisu islamske vjeroispovijesti, u određenim vremenima nije dopušten ulazak u džamije, mada tu ne postoji pravilo. Ta zabrana nije samovolja ili šikaniranje. Ona se mnogo više odnosi na jednu posebno strogu interpretaciju religioznih izvora. Imam Metwali Mousa, član Centralnog vijeća muslimana u Njemačkoj ima za to historijsko objašnjenje koje direktno dolazi iz Kur´ana: „U vrijeme Božijeg poslanika Muhameda bilo je politeista koji su goli i nečisti prolazili pored Kabe. Oni su u Kur´anu opisani kao „nevjernici“ i bilo im je zabranjeno da uđu u džamiju.“

  Upravo tu među poznavaocima islama postoje različite interpretacije. Neki tu riječ shvataju kao sinonim „nemuslimanstva“ – a drugi samo kao „nečist“ ili „prljav“. Međutim, čini se da je zabrana ulaska u Meku za one koji nisu muslimani prvobitno nastala iz straha da bi se u Kabu moglo vratiti mnogoboštvo.

 • Gadafi za ukidanje zabrane

  S druge strane naprimjer, predsjednik Libije Mumaer el-Gadafi još prije pet godina je kritizirao zabranu ulaska pripadnicima drugih vjera u Meku: „Svi ljudi su pozvani da posjete Kabu“, rekao je el-Gadafi.

  To mišljenje dijeli i jedna Arapkinja iz Njemačke, koja je upravo posjetila kelnsku katedralu, jedno od najpoznatijih znamenja kršćanstva u zemlji koju je ona izabrala kao svoju domovinu. Muslimanska udruženja u Njemačkoj su kao reakciju na žestoku debatu koja se u toj zemlji vodila o integraciji pokrenuli akciju „Dan otvorenih džamija“, kada je i nemuslimanima dopušteno da posjećuju džamije. (dw.com)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,