Petak, 23. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Virtuelno zaplivajte s delfinima na Times Sqareu

Preuzmite sliku

Posjetitelji njujorškog Times Squarea odnedavno mogu uroniti u podmorski svijet i zaplivati s delfinima, a da pritom ostanu sasvim suhi, pišu američki mediji.

National Geographic Encounter iskoristio je inovativnu tehnologiju i otvorio izložbu pod nazivom Encounter Ocean Odyssey. Uz pomoć velikih ekrana posjetiteljima je omogućeno da urone u virtuelnu izložbu podmorskoga svijeta i zaplivaju s delfinima, grbavim kitovima i divovskim lignjama.

Uz pomoć digitalne tehnologije, 3D slika i posebnih efekata, izložba zainteresovane vodi na podvodno putovanje od Južnoga Pacifika do zapadne obale Sjeverne Amerike. Smještena je u podzemnim prostorijama koje se protežu na više od 5500 kvadratnih metara.

Aktivisti za borbu za prava životinja već dugo se zalažu za to da se zoološki vrtovi i akvariji sa živim životinjama zamijene virtuelnim izložbama poput ove.

Njujorška izložba koja se otvorila u novembru posjetiteljima nudi i interaktivne elemente, pa tako jednostavnim pokretom ruke mogu postići da koralji zasvjetlucaju ili potaknuti morske lavove da izvedu nekoliko trikova. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje