Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Uskoro ćemo moći piti do beskonačnosti, a ne napiti se

lijek protiv pijanstva
Preuzmite sliku

IAKO zvuči pomalo nevjerojatno, liječnici su počeli razvijati lijek koji bi mogao spriječiti osjećaj pijanstva nakon ispijanja prevelike količine alkohola, prenosi Dailymail. Naime, znanstvenici vjeruju kako uzimanje iomazenila prije konzumacije alkoholnih pića, može „neutralizirati\” štetno djelovanje alkohola na mozak.

\"lijekMeđutim, istraživači sa sveučilišta Yale ne žele ostaviti dojam da rade lijek koji će ljudima samo omogućiti da piju više. Naprotiv, nadaju se kako će stvoriti \”pilule za trežnjenje\”, koje će pomoći alkoholičarima da prestanu piti tako što će im \”oduzeti\” dio zadovoljstva.

Deepak D\'Souza, istraživač i psihijatar, naglasio je kako bi se korištenjem iomazenila smanjilo i oštećivanje jetre te drugih vitalnih organa.

\”Lijek koji ima potencijal blokirati utjecaj alkohola na centralni živčani sustav, mogao bi se koristiti kao jedinstvena terapija u liječenju alkoholizma\”, rekao je D\'Souza.

Ipak, istraživanje sveučilišta Yale nije jedino na ovom području. Jedno slično istraživanje govori o lijeku naloksonu koji bi se uskoro trebao početi testirati na ljudima. Zasad su ga konzumirali samo laboratorijski miševi koji su ostali \”trijezni\” unatoč tome što su dobili dovoljno alkohola da ne mogu normalno hodati.

Također, britanski znanstvenici u procesu su razvijanja tekuće supstance koja stvara zadovoljstvo kao i alkohol, ali nije štetna za organizam. Preciznije, supstanca bi trebala \”oponašati\” ugodan osjećaj koji alkohol pruža, ali posije kojeg ne slijedi napijanje. U pakiranju bi bio i \”protuotrov\” koji bi odmah poništio djelovanje opojne supstance te omogućio ljudima da normalno funkcioniraju, bilo na poslu ili za volanom. No, takva bi supstanca mogla naići na mnoge komercijalne zapreke, jer njena konzumacija zasigurno nije u interesu multi-milijunskoj alkoholnoj industriji.

Tuzlanski.ba / Index.hr

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: