Ponedjeljak, 21. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Upućeno izvinjenje: Povučena epizoda crtića “Vatrogasac Sam” u kojem lik gazi po stranicama Kur'ana (VIDEO)

Preuzmite sliku

Komercijalna televizijska mreža Channel 5, peti po redu nacionalni emiter Velike Britanije, povukla je iz svog programa epizodu animiranog dječijeg filma “Fireman Sam” (Vatrogasac Sam) u kojoj glavni lik gazi po stranicama Kur'ana, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema pisanju britanskog lista “The Guardian”, u epizodi broj sedam, među djecom popularni vatrogasac je noseći pladanj sa toplim napicima nagazio na gomilu papira. Na snimku se vidi kako je riječ o stranicama Kur'ana, odnosno tekstu ispisanom arapskim slovima.

 • povucena-epizoda-crtica-vatrogasac-sam-u-kojem-lik-gazi-po-stranicama-kurana1
 • Proizvođač emisije “HIT Entertainment”, uputio je javno i bezrezervno izvinjenje gledateljima. Kompanija koja stoji i iza popularnog animiranog crtića “Bob graditelj” te “Pingu”, u saopćenju je istakla kako je “prekinula saradnju sa animacijskim studijem” kojeg krive za “grešku”.

  “Duboko nam je žao zbog greške koja se desila. Iskreno se izvinjavamo za uznemirenost koju je ovo moglo izazvati. Nećemo više sarađivati sa studijem koji je to uradio. Osim toga, poduzeli smo sve mjere da se sporna epizoda hitno ukloni iz opticaja”, navodi se u saopćenju.

  Miqdaad Versi, pomoćnik generalnog sekretara Muslimanskog vijeća Velike Britanije, na svom službenom Twitter nalogu napisao je da “ne razumije o čemu je razmišljao producent crtanog filma kada mu je na um pala takva ideja”.

  Vijest o povlačenju sporne epizode crtića prenijeli su brojni svjetski mediji od koji su neki napisali kako je riječ o “islamofobičnom činu koji nije urađen slučajno”. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,