Petak, 30. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Umro muškarac koji je imao 38 žena, 89 djece i 36 unučadi

Preuzmite sliku

U Indijskoj državi Mizoram umro je 76-godišnjak za kojega se vjeruje da je glava najbrojnije svjetske porodice. Ziona Chana bio je voditelj vjerske sekte koja je prakticirala poligamiju, a umro je u nedjelju, iza sebe ostavivši 38 supruga, 89 djece i 36 unuka, piše BBC.

Vijest je potvrdio glavni ministar države Mizorama, Zoramthanga, koji je na Twitteru izrazio saučešće članovima porodice. Chana je navodno patio od dijabetesa i povišenoga krvnog pritiska.

Ljekari su za novinsku agenciju PTI rekli da se njegovo stanje pogoršalo dok je bio u svom domu, u selu Baktawng Tlangnuam. U nedjelju navečer prevezen je u bolnicu, gdje je po dolasku proglašen mrtvim.

 • BBC piše da je teško pouzdano reći je li Chana doista bio glava najveće svjetske porodice s obzirom na to da u svijetu postoje i drugi koji polažu pravo na tu titulu.

  Istodobno je teško precizno procijeniti brojnost članova porodice. U najmanje jednome izvještajuću stoji da ima 39 supruga, 94 djece, 33 unuka i jednog praunuka, što je ukupno 181 član porodice.

  Lokalna senzacija, živjeli zajedno u četverospratnici

  No bez obzira na to radi li se o svjetskom rekordu ili ne, Chana i njegova porodica postali su svojevrsna lokalna senzacija koja je privlačila turiste u selo na sjeveroistoku Indije, prenosi Hina.

  Brojna porodica živi zajedno u četverospratnici pod nazivom Chuuar Than Run (Kuća nove generacije) sa stotinu soba. Mjesni mediji pišu da Chanine supruge dijele sobe blizu njegove privatne spavaće sobe.

  Kuća je glavna turistička atrakcija u državi, a dolaze je obići znatiželjnici iz cijeloga svijeta.

 • Reuters piše da je Chana rođen 1945. te da je svoju najstariju suprugu, koja je tri godine starija od njega, upoznao kad je imao 17 godina. Porodica pripada kršćanskoj sekti – Chana Pawl – koja ima oko 2000 sljedbenika.

  Sektu koja dopušta poligamiju muškaraca osnovao je 1942. godine Chanin djed.  (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje