Subota, 28. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Umjetnička djela koja su nastala od zagađenja vazduha (FOTO)

Preuzmite sliku

Anirudh Sharma je pronašao način da čestice zagađenog vazduha koji ga okružuje pretvori u mastilo.

Anirudh Sharma je bio na konferenciji u Indiji kad je primijetio crne čestice koje se skupljaju na njegovoj bijeloj košulji. Zapravo se radilo o zagađenju iz vazduha koji ga okružuje.

Nuspojave iz sagorevanja fosilnih goriva, poput benzina i uglja, izazivaju zdravstvene probleme i klimatske efekte širom svijeta, a pogotovo u razvijenim gradovima Indije, piše National Geographic.

U tom momentu prije nekoliko godina, Sharma je u zagađenim česticama video nešto jednostavnije: sredstvo za bojenje.

Vratio se u laboratoriju MIT Media u Cambridgeu i počeo da radi na ideji pretvaranja ugljenika u mastilo. Koristeći svijeću čađi na početku, iznio je prototip. Nakon što je završio master, vratio se u Indiju i 2016. godine osnovao Graviky Labs kako bi nastavio da radi na projektu Air-Ink.

Svi iz njegovog tima su iz Delhija, jednog od najzagađenijih mjesta na svijetu.

„Mi razumijemo šta znači kad neko kaže zagađenje. Mi ne ignorišemo činjenicu da zagađenje postoji, probleme koji dovode do toga. To nam mnogo pomaže“, kaže jedan od osnivača Nikhil Kaushik.

Oni su napravili uređaj koji može da se ugradi u izduvnu cijev automobila ili prenosni agregat i da skuplja čađ koja se formira od sagorijevanja dizel goriva. Miješanjem crnog praha sa rastvaračima, stvara se mastilo koje čuvaju u bočicama i marketima.

„Ne radi se o tome da samo recikliramo taj materijal u mastilo. Ono što takođe radimo jeste zamjena ugljenika koji bi inače bio korišten za pravljenje crnog mastila“, kaže Kaushik.

Nakon objavljivanja svojih ideja na Kickstarteru prošle godine, tim je dobio 41.000 dolara kako bi počeo da proizvodi Air-Ink u većim količinama. Zahvaljujući sponzorstvima, počeli su da distribuiraju mastilo umjetnicima koji su napravili radove na ulicama Londona, Singapura i u drugim gradovima.

Umjetnik Kristofer Ho kaže da je sve svoje sumnje otklonio nakon što je probao markere, koji su bili prilično dobri. On kaže da su markeri tanji od tradicionalnog mastila što ih čini savršenim za slikanje.

U posljednjih godinu dana tim je napravio oko 1.000 litara mastila. (nationalgeographic.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,