Četvrtak, 3. Decembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Ulice bez imena: Japan ima neobičan način obilježavanja adresa

U Zemlji izlazećeg sunca svega nekoliko većih ulica ima imena, dok se ostale obilježavaju na način koji dovodi do zabune.

Japanci koriste drugačiji adresni sistem od onog koji je primjenjuje u zapadnim zemljama. Umjesto da ulicama daju imena, Japanci blokove obilježavaju brojevima, a prostor između blokova ostavljaju bez imena.

Dakle, grad je podijeljen na bolokove i svaki od njih je obilježen jednim brojem, pa kada tražite bilo koji objekat, treba da pitate u kom bloku se nalazi. Ukoliko se pak nalazite u nekoj ulici, a želite da dođete do određenog bloka neophodno je ili da dobro poznajete kraj ili da, ako ste turista, imate navigaciju.

Sve je logično na karti

Ovaj sistem adresiranja je specifičan i po tome što svaki kuća ili zgrada imaju svoje brojeve koji nemaju logičan raspored. Tako se kuća pod brojem 11 može nalaziti pored kuće broj 2. Naime, objekti dobijaju brojeve prema tome kada su sagrađeni u tom bloku.

Olakšavajuća okolnost je to što su blokovi mali, pa se adresa nalazi relativno brzo i lako. Takođe, ovakav sistem adresiranja se jako lako čita na karti, pa ukoliko kao turista posjetite Japan, brzo ćete se navići na ovaj zanimljiv način obilježavanja adresa. (nationalgeographic.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,