Nedjelja, 2. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

U ovom selu rađaju se samo djevojčice, a za rođenje sina vlasti nude bogate nagrade

Preuzmite sliku

Poljsko selo Miejsce Odrzańskie prije nekoliko godina završilo je na naslovnicama brojnih svjetskih medija kada je njihova mlada vatrogasna ekipa sastavljena od djevojčica briljirala na regionalnom takmičenju na kojem su oduvijek sudjelovali isključivo dječaci.

Razlog zanimljivog sastava ove momčadi bio je “nestašica” muške djece u protekloj deceniji. I dok naučnici pokušavaju objasniti ovaj misterij, vlasti mjesta danas nude bogate nagrade svim roditeljima za rođenje sina. Radi li se o tome da majke ne konzumiraju dovoljno kalcija, kao što mnogi stariji stanovnici tvrde, ili tek o pukoj slučajnosti, saznajte u nastavku.

 • Miejsce Odrzańskie: Poljsko selo koje mogu spasiti samo maleni Bartek, sjekira ispod kreveta i puno kalcija

  U malenom mjestu na ruralnom jugu Poljske, u blizini češke granice, živi nešto više od 300 stanovnika. Baš poput mnogih poljskih sela i ovo je jedno od onih koje sve više gubi svoje stanovnike. Nakon pada prošlog sistema taj se trend povećao pa danas više od 2 miliona Poljaka živi izvan svoje domovine. Tako i u Miejsce Odrzańskie svaka porodica ima nekoga ko živi u drugim krajevima Evrope. Upravo zato raste strah od toga ko će u budućnosti obavljati poljoprivredne poslove. Na poljima radi velik broj žena i djevojčica, a selo više nema školu, kafić, restoran niti prodavnicu. Kažu da sati mogu proći prije nego se pojavi automobil na cesti, a upravo u nestajanju stanovništva i niskom natalitetu mnogi stručnjaci vide uzrok rađanju samo ženskih beba, prenosi putnikofer.hr.

 • Do prije dvije godine selo je dobilo 12 prinova od kojih su sve bile djevojčice. Lokalni gradski načelnik koji je ujedno i otac dviju kćeri, čak je objavio da će prvim roditeljima koji dobiju sina dati bogatu nagradu. Nakon vijesti o ovom neobičnom fenomenu, velik broj ljekara i naučnika kontaktirali su gradske vlasti te postavljali pitanja koja bi ih možda mogla dovesti do odgovora zašto se u Miejsce Odrzańskie ne rađaju dječaci.

  Lokalna stara garda savjetuju buduće majke da konzumiraju što više kalcija. Ako ta metoda ne urodi muškim plodom, onda kažu da je najbolje ispod bračnog kreveta držati sjekiru. Iako ovi savjeti zvuče poprilično neobično, izgleda da su roditelji malog Barteka poslušali neke od njih jer se u maju 2020. godine napokon rodio dječak.

  Statistička slučajnost ili nešto više?

  Iako su naučnici pokazali veliki interes za razrješenjem ovog misterija, još uvijek nije učinjeno neko ozbiljnije istraživanje o genetici stanovnika. Ono o čemu su nas neki od istražitelja dosad izvijestili jest da bi ovakva učestalost rađanja ženskih beba mogla biti posljedica niskog nataliteta. Štaviše, Poljska kao cjelina u zadnjih nekoliko godina bilježi veliki pad rođenih.

  Mnogi kažu da je moguće kako se naprosto radi o statističkoj slučajnosti koja navodni bizarni trend u selu Miejsce Odrzańskie čini tako misterioznim. Stručnjaci navode da ako pretpostavimo da su šanse da par ima djevojčicu ili dječaka 50-50, onda će vjerovatnoća da će u ovom selu biti rođeno 12 djevojčica zaredom biti 1-4096. Iako je bila poprilično mala šansa da se tako stvari poklope i odigraju, u stvarnosti je svaki slijed dječaka i djevojčica jednako vjerovatan.

  Mnogi ljubitelji neobjašnjivog voljeli bi da u pozadini priče leži neki spektakularniji uzrok, no analize nam pokazuju da je statistički zaista moguće da se stvari poslože upravo ovako. O čemu god se radilo, stanovnici ovog mjestašca su napokon mogli proslaviti rođenje dječaka koji je samim dolaskom na svijet postao svojevrsni junak. Bilo da će zbog toga zahvalno gledati na sjekiru ispod kreveta ili prigrliti činjenicu da je u prirodi i genetici sve moguće, zasigurno ovih dana spavaju mirnije nego ikad. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje