Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

U Argentini pronađeno skriveno blago nacista (VIDEO)

Preuzmite sliku

Policija je u kući u predgrađu Buenos Airesa pronašla tajnu prostoriju u kojoj je bila skrivena masovna riznica nacističkih predmeta, javljaju svjetski mediji.

Među 75 pronađenih predmeta u ovom “privatnom muzeju” policija je pronašla pištolje, bodeže, ratne medalje i trofeje te ogromnu bistu Adolfa Hitlera.

Istraga krijumčarenja umjetnina dovela je službenike do “najveće tajne riznice nacista u povijesti Argentine”, izjavila je ministrica za sigurnost Patricia Bullrich. Dodala je da je ovaj pronalazak “pravi horor”.

“Pronašli smo predmete u staklenim sanducima u sobi iza police s knjigama kojoj niko nije imao pristup”, rekao je inspektor Marcelo El Haibe.

Između ostalog su pronađene usne harmonike, dječje igračke i kompasi. Otkrivena je i medicinska naprava kojom je stravičan režim mjerio opseg ljudske lubanje u medicinskim zahvatima na žrtvama holokausta.

Pronađene su i mnoge mumificirane životinje te kineska umjetnička djela, a vlasti tvrde da su predmeti vjerojatno bili namijenjeni crnom tržištu.

Nakon Drugog svjetskog rata mnogi nacisti su pobjegli u Argentinu, gdje im je predsjednik Juan Peron dao priliku da započnu novi život. Danas tamo živi više od 3,5 miliona njemačkih potomaka.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,