Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Trik koji odmah pali: Evo šta napraviti kad se “smrzne mozak” od sladoleda

Preuzmite sliku

Srećom, ima lijeka za suludu bol nakon što zagrizemo u nešto hladno.

Iako osjećaj da će nam glava eksplodirati ne traje dugo, nema smisla da se mučimo i sekundu više… Kratkotrajna, ali snažna glavobolja mračna je strana guštanja u omiljenoj ljetnoj poslastici ili ledenim pićima, no, srećom, postoji način na koji možete smanjiti agoniju.

Naučno objašnjenje je neuralgija, odnosno bol živca koja se javlja kod podražaja ili upale. Snažna bol u glavi odgovor je na ledenu temperaturu koja se širi nepcem. Kako bi se očuvala temperatura tijela, krvne žile nepca se stišću, a nakon što se ponovno vrate u normalu, signal koji osjećamo kao snažnu bol putuje živcem do mozga.

Glavobolja koju izaziva ledena hrana ne traje dulje od pet minuta, ali može se činiti da traje vječno.  Kako biste sebi pomogli, potrebno je zagrijati nepce. Ako imate u blizini toplo piće, popijte ga, no pomoći će i to da na nepce naslonite palac, kojim ćete ga utopliti. Da se bol ne bi pojavljivala, često je potrebno strpljenje. Pričekajte da se sladoled rastopi u ustima prije nego što ga progutate, a jednako vrijedi i za ledena pića – usporite. (punkufer.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,