Srijeda, 20. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Trebala ličiti na golubicu iz božanske vizije: Crkva nasmijala svijet svojim izgledom

Preuzmite sliku

Zatvorite oči i pokušajte zamisliti najbizarniju crkvu na svijetu… Je li neobičnija od divovske kokoši usred džungle na Javi?

Za razliku od mnogih ljudi koji su htjeli sagraditi svetišta ili crkve, pobožni Daniel Alamsjah je u tome i uspio. Kršćanin s Jave u Indoneziji, kaže kako je primio poziv jedne noći 1988. godine u obliku božanske vizije. Alamsjah je na vrhu brda vidio građevinu u obliku goleme golubice, a nakon što je nešto kasnije u šetnji džunglom Magelang prepoznao brdo Bukit Rhemu kao mjesto koje se pojavilo u njegovoj viziji, ostalo je bila istorija, prenosi punkufer.hr.

  • Odmah potom se bacio na posao i kupio hektar zemlje na vrhu brda te započeo potrebne pripreme za traženje građevinske dozvole. Papirologija je bila nemilosrdna, ali Daniel se izborio za svoj komadić raja i narednu je deceniju proveo nadgledajući projekt svoje kuće za molitvu u obliku ptice. Napokon je i divovska golubica osvanula na brdu, razjapljena kljuna, kao da se i sama čudi svome postojanju – ili izgledu. Sličnija kokoši, nego golubici Gereja Ayam je dobila nadimak „pileća crkva“. Do kraja izgradnje Daniel je izgubio sav novac, a svoje je remek-djelo morao predati na milost i nemilost džungli.

  • No posjetitelji Borobudura, najvećeg svjetskog budističkog hrama u blizini, čuli su za neobično arhitektonsko čudo, udaljeno samo nekoliko kilometara i znatiželjno se bacili u potragu za napuštenom, pilećom crkvom. Kako su fotografije i priče počele kružiti internetom, broj posjetilaca naglo je porastao. Alamsjah se vratio i počeo naplaćivati ulaznice, te pokrenuo restauraciju.

  • Danas su podovi crkve ukrašeni skupocjenim pločicama, na stropovima su slike oblaka, a zidove krase motivi indonezijske mitologije. Pod zemljom je dvanaest molitvenih soba, a u stražnjem dijelu „ptice“ je i kafić u kojem se može ponešto i pojesti – navodno ima odlična jaja. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , , ,