Ponedjeljak, 5. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Tajni život mačke: Saznajte šta omiljeni ljubimci rade dok ih ne posmatramo?! (VIDEO)

Macke4
Preuzmite sliku

 Osmogodišnji Claude voli loviti miševe, odmor u dvorištu i mačju hranu koju redovno otima komšijinom ljubimcu, a nakon što se spusti noć, to je njegov omiljeni hobi

Macke4

Iako je sa svojom vlasnicom, 47-godišnjom Henriettom Mulnier, preko sedam godina, ona nije imala pojma o Claudeovim noćnim aktivnostima.

“Nisam imala pojma. Sad mi je jasno zašto je debeo iako ga držim na dijeti”, kroz smijeh govori Henrietta.

Njena i mnogo drugih priča dio su BBC-eve dokumentarne serije “Horizon: The Secret Life Of The Cat”, a ekipa kamermana sedmicu dana je pratila živote 50 mačaka u selu Shamley Green, nadzirala ih 24 sata i opremila ih GPS ogrlicama koje su pratile njihovo kretanje.

Rezultati će iznenaditi milione gledatelja, a među njima i Georgea Osbournea čiji je mačak prošle godine otkriven nakon što je izbivao više od dvije godine.

“Dosad nismo znali puno o tome što rade. To su fascinantna stvorenja jer jednim su dijelom još uvijek divlja. Svi vlasnici žele znati što njihovi ljubimci rade kada ih puste iz kuće”, objašnjava dr. John Bradshaw sa univerziteta Bristol koji je uz Saru Ellis vodio ovo istraživanje.

Zanimljivo je posjetiti i stranicu na kojoj možete pogledati neke od kandidata, snimke njihovog kretanja i kartu koja pokazuje koji su put prevalili u 24 sata.

Primjera radi, desetogodišnja Ginger svakog je poslijepodneva putovala do svog “zakletog neprijatelja” Tiggera i s njim započinjala okršaje koji su se najvećim dijelom sastojali od ljutitog siktanja.

Nadalje, pedesetogodišnja vlasnica Debbie Harris, uvijek se pitala zašto njen mačak Kato izlazi samo svake večeri oko 22 sata, a nakon što je pogledala video, dobila je i odgovor. Riječ je o sukobu sa šestogodišnjom Phoebe koju Kato izbjegava, a noć je njegovo vrijeme jer Phoebe je mogla izlaziti samo tokom dana. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: