Četvrtak, 5. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Svemirska čestitka: Kliknite i pogledajte šta je Hubble snimio na vaš rođendan

Preuzmite sliku

Želite li znati šta je Hubble snimio za vaš rođendan, to možete doznati klikom na stranicu koja je otvorena povodom tridesetog rođendana najpoznatijeg svemirskog teleskopa na svijetu.

Zemljin “fotoaparat” u svojoj kolekciji čuva prizore poput pješčanih oluja na Marsu i polarne svjetlosti na Jupiteru, a kako biste bacili oko šta se događalo u svemiru na vaš rođendan, dovoljno je upisati datum rođenja.

Rezultat se može i podijeliti na društvenim mrežama te poslužiti kako originalna čestitka zaljubljenicima u svemir.

Budući da je Hubble još uvijek mlad, možda nećete saznati kako je svemir izgledao baš u trenutku vašeg rođenja, ali svemirske ljepote dovoljno su fascinantne da ne treba tražiti dlaku u jajetu.

Osim toga, pročitajte i 5 stvari koje treba znati o Hubbleu.

1. Svemirski teleskop Hubble dobio je ime po američkom astronomu Edwinu Powellu Hubbleu. On je bio jedan od vodećih astronoma modernog doba, a postavio je temelje fizikalne kozmologije.

2. Hubble je smješten na oko 570 kilometara visine, a Zemlju obilazi pod nagibom od 28,5 stepeni. Kreće se brzinom od 28.000 kilometara na sat, odnosno cijeli krug oko Zemlje napravi za 96 minuta. Pretpostavlja se da je sveukupno prešao udaljenost od otprilike 6,5 milijardi kilometara.

  • 3. Dug je 13,2 metara, a težak 11 tona. Lansiran je 1990. godine kao rezultat saradnje između NASA-e i Evropske svemirske agencije uz pomoć space shuttlea Discovery. Energiju za rad dobiva iz solarnih ploča postavljenih na njegovoj površini.

    4. Trebao je biti “penzionisan” 2014. godine, ali je i dalje u funkciji. Za njegovu dugovječnost zahvalan je i dizajn samog teleskopa sastavljen od brojnih modula koje je moguće popraviti i zamijeniti iz svemira. Prvi je put servisiran neposredno nakon lansiranja, kad je otkriveno da je došlo do oštećenja ogledala, zbog čega je slao mutne fotografije.

    5. Teleskop Hubble najbolji je Zemljin “fotoaparat”, odnosno sadrži četiri instrumenta koji su sposobni snimati prizore dalekih svemirskih objekata u visokoj revoluciji – sve od infracrvenog do ultraljubičastog dijela spektra. Svaki mjesec proizvodi više od 800 gigabajta podataka. (punkufer.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,