Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Španski profesor biciklom na putu oko svijeta: Planira posjetiti i balkanske zemlje

Preuzmite sliku

Španski profesor fizičkog vaspitanja Roberto Merchan Baeza biciklom iz Tajlanda zaputio se na put oko svijeta, a nakon što je prešao oko 16 hiljada kilometara napravio je pauzu u mjestu Beysehir u turskom gradu Konyi, javlja Anadolu Agency (AA).

 • U razgovoru s novinarima, ovaj 33-godišnji avanturista je ispričao da je rođen u Malagi u Španiji te da je veliki zaljubljenik u putovanja biciklom.

  Istakao je da od djetinjstva mašta o tome da biciklom putuje i obilazi razne svjetske atrakcije, dodajući da je upravo s tim ciljem prije tri godine iz Bongkoka, glavnog grada Tajlanda, krenuo na put oko svijeta.

 • Do sada je na tom putovanju posjetio ukupno 14 zemalja, uključujući Vijetnam, Maleziju, Kinu, Indiju, Kambodžu, Uzbekistan, Turkmenistan, Tibet, Tadžikistan, Kirgistan, Iran, Armeniju i Gruziju.

  Naglasio je da mu je cilj da posjeti sve države u svijetu te da potom napiše knjigu o toj avanturi, dodajući da je već napisao neke tekstove o gostoljubivosti ljudi koje je upoznao tokom dosadašnjeg putovanja, koje će činiti jedan dio planirane knjige.

 • Španski avanturista je kazao da će poslije Turske posjetiti balkanske zemlje odakle će nastaviti put prema Poljskoj i Češkoj.

  U Evropi planira završiti prvu fazu svjetske turneje te potom napraviti pauzu i nastaviti raditi određeno vrijeme, a narednih godina ponovo biciklom krenuti na neki drugi kontinent kako bi obišao neke druge zemlje.

  Baeza na svojoj internet stranici i društvenim mrežama redovno objavljuje videosnimke o kulturama i ljudima koje upoznaje na putu oko svijeta.

 • Predsjednik Udruženja za kulturu i turizam Mustafa Buyukkafali kazao je da je sretan što imaju priliku da u Beysehiru ugoste ovog svjetskog avanturistu.

  “Želim poručiti i drugim biciklistima u svijetu koji planiraju krenuti na putovanja da ovdje, u Beysehiru, mogu odsjesti i odmoriti se. Ovdje redovno imamo goste bicikliste iz cijelog svijeta. Roberto je jedan od njih. Želimo mu da s najljepšim uspomenama odavde nastavi turneju po svijetu”, rekao je Buyukkafali.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje