Petak, 30. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Španija: Škola uvela program koji dječake uči svakodnevnim obavezama i poslovima poput čišćenja, kuhanja

Preuzmite sliku

Jedna škola u Španiji, Colegio Montecastelo, odlučila je stati na kraj mišljenju koje vlada u nekim zemljama kako bi kućanske poslove trebale raditi samo žene.

Boreći se za jednakost spolova uveli su program koji dječake uči nekim svakodnevnim obavezama i poslovima poput čišćenja, kuhanja, pa čak i šivenja. Reakcije na ovaj potez su različite – dok neki podržavaju odluku škole jer smatraju da u današnje vrijeme nije uredu da sve kućanske obaveze obavlja žena, drugi smatraju da ovome nije mjesto u školi.

  • Po njihovom mišljenju, to bi se trebalo učiti od malih nogu – kod kuće. Osim školskog osoblja koje volontira kako bi dječake naučilo ovim stvarima, uključili su se i očevi nekih učenika. Stručnjak za odnose i osnivač portala ‘The Modern Man’ koji savjetuje muškarce, Dan Bacon, prokomentarisao je ovaj program. “Pomozite u obavljanju kućanskih poslova iz ljubavi. Nemojte dopustiti da vaša žena, djevojka, majka ili sestra doživi stres jer nakon svih poslovnih obaveza mora srediti i kuću – potpuno sama.”

  • Obratio se i ženama i rekao da kada primijete da muškarci pomažu oko doma, cijene taj trud i ne uzimaju to zdravo za gotovo zbog toga što društvo i dalje na to gleda tradicionalno. Dječaci će u sklopu programa naučiti očistiti dom, šiti koncem, skuhati neka osnovna jela, ispeglati i oprati odjeću, ali i aranžirati cvijeće. (Vecernji.hr)

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje