Ponedjeljak, 14. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Selo napravljeno od plastičnih boca u vrijednosti 130 hiljada KM povratne naknade od ambalaže

Preuzmite sliku

U Bosni i Hercegovini bi za ovu količinu plastike dobio oko 130 hiljada KM povratne naknade od ambalaže. On je odlučio od smeća napraviti građevinski materijal te izgraditi ekološko selo od plastičnih boca…

Robert Bezeau je 2012. godine došao na arhipelag Bocas del Toro u Panami kako bi pomogao u zbrinjavanju plastičnog otpada i recikliranju na otocima. U godinu i pol dana koliko je proveo radeći na ovom projektu skupio je oko milion plastičnih boca.

Plastične boce su povezane metalnom žicom, a na nekim dijelovima i betonirane. Bezeau tvrdi da je plastika odlična izolacija, a da je njegova metoda gradnje vrlo brza. Trajnost im je zagarantovana, budući da se pretpostavlja kako je plastici potrebno i do 500 godina kako bi se u potpunosti razgradila.

Eko selo obuhvaća nekoliko nastambi – uključujući i najveći dvorac napravljen od plastičnih boca prema Guinnessovoj knjizi rekorda. Plastični dvorac ima četiri sprata, visok je 14 metara i napravljen je od 40.000 boca. U njemu se nalazi četiri sobe, dvorana za objedovanje, ali i vidikovac na vrhu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tina Vander Wielen (@friendly.tina)

U ovom selu od plastičnih boca postoji i zatvorska ćelija napravljena od 10.000 boca u kojoj se može prespavati za 30 dolara, odnosno oko 48 KM. Glavni cilj noćenje jest okajati ekološke grijehe koje smo počinili, odnosno osvijestiti koliko trošimo plastike te smanjiti upotrebu ovoga materijala u svakodnevnom životu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,