Nedjelja, 27. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Sablasna skulptura od 100 hiljada noževa: Nastala je iz žalosnih motiva, ali nosi snažnu poruku

Preuzmite sliku

Dio noževa donirala je čak i policija iz svoje baze dokaza, a čak 30 posto noževa imalo je tjelesne tekućine na sebi…

Neobična atrakcija u Engleskoj podijelila je mišljenja javnosti. Takozvani “Anđeo noževa” moderna je skulptura izložena u gradu Oswestry i blago rečeno – teško ju je ne primijetiti.

Visoka osam metara, sastoji se od čak 100 hiljada noževa koji, zabodeni u skulpturu, nalikuju na perje krila. Noževe su donirale firme i pojedinci. Dio noževa donirala je čak i policija iz svoje baze dokaza, a čak 30 posto noževa imalo je tjelesne tekućine na sebi, prenosi punkufer.hr.

 • O čemu se radi?

  Umjetnik Alfie Bradley, koji je 2018. godine izradio ovo veličanstveno, ali i uznemirujuće djelo, imao je želju prenijeti i snažnu poruku. Skulptura sastavljena od noževa trebala je upozoriti javnost na rastući problem nasilja i njegovih posljedica na zajednicu, a sve je objedinjeno parolom “Save a life, surrender your knife” (Spasi život, predaj svoj nož).

 • Više od 80 porodica javilo se umjetniku sa željom da u spomenik ugraviraju i svoje poruke. Nažalost, riječ je o onim porodicama koje su izgubile člana zbog nasilja tj. ubistva počinjenog nožem.

  Otkako je predstavljena javnosti, skulptura izaziva strastvene reakcije. Mnogi podržavaju umjetnikov rad i poruku koja šalje, no neki na cijeli projekt gledaju kao vrlo uznemirujuć.

 • Kako god bilo, skulptura je krenula na turneju: od Liverpoola do Birmnighama, proputovala je velik dio Engleske i do sada ju je posjetilo gotovo milion ljudi. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,