Četvrtak, 20. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Riješena enigma: Šta bi se moglo kriti iza osmijeha Mona Lise

Preuzmite sliku

‘Enigma Mona Lise može se riješiti jednostavnom medicinskom dijagnozom bolesti povezane s hipotireozidom’, piše Mandeep R. Mehra, medicinski direktor Centra za srce i žile u Brighamu i Ženskoj bolnici i Hilary Campbell s Kalifornijskog univerziteta Santa Barbara u pismu uredniku objavljenom u časopisu Mayo Clinic Proceedings.

Međutim historija malo toga otkriva o životu Lise Gherardini, talijanske plemkinje za koju se vjeruje da je pozirala za portret, piše Mail Online.

 • ˝Glavne simptome koje su pripisali Mona Lisi su bili žućkasta koža, znakovi natečenih ruku, ispadanje kose i proširenje vrata. Nedavna trudnoća prije nego što je portret bio naslikan, mogla je izazvati peripartum tiroiditis ili upalu štitnjače nakon trudnoće˝, kaže Mehra.

  Poznato je da je Gherardini rođena prije nego što je slika bila naručena te kako u talijanskoj prehrani tog doba nije bilo dovoljno joda, što bi moglo objasniti gušavost ili natečenu štitnjaču.

  “Moguće je da je patila od subkliničkog prikazivanja peripartum tiroiditisa, s ranom manifestacijom hipertireoze, postupno napredovalim u kroničnu fazu hipotireoze”, pišu naučnici.

  Bilo da je riječ o trudnoći, oteknuću, srčanim problemima ili hipotireozi, jedno je sigurno – Mona Lisa će uvijek podijeliti svoj smiješak prolaznicima koji su je došli vidjeti, pritom i dalje skrivajući tajnu o njegovom porijeklu. (Dnevnik.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: ,