Nedjelja, 2. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Rasplakala mnoge: Umirući od raka napisala pismo mlađoj sebi i podijelila životne lekcije koje je naučila

Preuzmite sliku

Ruth Hunt bila je kapetan u australskoj vojsci te je šokantnu dijagnozu dobila s tek 34 godine – imala je treći stadij malignog raka dojke.

Nažalost, nakon tri godine teške borbe, preminula je početkom ovog mjeseca. Iako joj je 2016. dijagnosticirana bolest koja joj je promijenila život, Ruth je prije dvije godine osvojila pet zlatnih medalja za Australiju na Ratnim igrama zrakoplovstva Sjedinjenih Država. Također je predstavljala svoju zemlju na Sydneyu Invictus igrama 2018. gdje je upoznala princa Harryja.

Posljednjeg dana svog života, Ruth je hrabro napisala pismo mlađoj verziji sebe sa svim životnim lekcijama koje je naučila od borbe s rakom. Njene životne lekcije u pismu:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ruth Hunt (@ruthekhunt) on

Ruthina prva životna lekcija je da se ne bojite tražiti pomoć kad vam zatreba. Iako će možda biti teško prihvatiti da ne možete sve sami, Ruth je inzistirala da će ‘to olakšati život’ kad prihvatite pomoć svojih najmilijih. Drugo, Ruth je naglasila važnost porodice i kako određeni prijatelji mogu postati najveća pomoć u vremenima lošeg zdravlja. Napisala je: ‘Rak će vas naučiti da je porodica sve. Oni će biti oni koji će sjediti pored vas na kemo odjelu, letjeti preko države samo da bi bili s vama, šaljući vam pakete za njegu i cvijeće. To neće biti kolege s posla.”

6 glavnih pravila

1. Ne bojte se tražiti pomoć – to će vam olakšati život
2. Porodica je sve – nemojte zapostavljati one koji vas vole i prijatelje
3. Manje se stresirajte – niko neće pamtiti dan kad ste zakasnili ili dobili onu lošu ocjenu
4. Psi su odlični, a maženje ljubimca je jedna od najvećih radosti u životu.
5. U redu je reći ‘ne’, a ako se to nekom se sviđa, to je njihov problem, a ne vaš.
6. Putujte koliko god možete, ne brinite o svim stvarima koje morate obaviti, jer će vas one čekati kad se vratite.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ruth Hunt (@ruthekhunt) on

Treće, Ruth kaže da joj je rak dao do znanja da se ne treba zamarati s malim stvarima u životu. Na primjer, kaže da se niko neće sjetiti kad ste uzeli slobodan dan zbog prehlade, dobili razočaravajuću ocjenu u školi ili odjenuli istu odjeću kao neko drugi. Rekla je da joj je žao što je ikad radila na Badnjak i propustila to vrijeme sa svojim voljenima. U svom je pismu Ruth maženje psa opisala kao jednu od ‘velikih životnih radosti’ i rekla kako je imati ‘lijepo toplo tijelo’ koje leži pored vas nakon kemoterapije ‘upravo ono što vam treba’.

,,Rak će vas naučiti da mnogi ljudi već dugo iskorištavaju vašu velikodušnost i dobrotu. Što ranije naučite reći ne, to bolje.” Ruth je pozvala ljude da putuju što je više moguće – i izađu izvan zone svoje udobnosti:  “Učini to. Imaš toliko mjesta za istraživanje. Idi u Afriku dok možeš i da, Europa je nevjerovatna, ali puno je različitih mjesta za istraživanje izvan Europe.” (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,