Srijeda, 19. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Psiholozi otkrivaju: Kad se treba prestati kupati sa djecom

Preuzmite sliku

Kupanje s djetetom može biti izvrsna prilika za zbližavanje, a 84% roditelja slaže se da je to jedno od najkvalitetnijih vremena koje provode sa svojom djecom, piše Bright side.

Neki će uvijek čuvati uspomenu na prvo kupanje svoje djece, promatrajući njihove znatiželjne oči i primjećujući koliko uživaju u vodi. Psiholozi kažu da je ova praksa ključna za emocionalni razvoj beba i da postoji trenutak kada bismo je trebali ostaviti iza sebe, prenosi Tuzlanski.ba

To može biti prilika za zbližavanje i za djecu i za roditelje, budući da puno uče gledajući i oponašajući svoje roditelje. Također pruža pozitivnu i umirujuću interakciju između svih uključenih strana.

Živeći u ovoj eri, u kojoj su telefoni postali samo dodaci za koje smo zalijepljeni većinu vremena, 64% roditelja reklo je da ne koristi svoje telefone tokom kupanja, što ovaj događaj čini savršenim načinom da se povežete sa svojim djetetom.

Kupanje s djecom može biti izvrsna prilika da ih naučite važnim lekcijama o njihovim tijelima i svijetu oko njih.

Evo nekih stvari o kojima možete razgovarati tokom kupanja:

 • Pozitivna slika o tijelu

  Kada djeca vide svoje roditelje kako im je ugodno u vlastitoj koži, to im može pomoći da razviju pozitivnu sliku o tijelu. Izbjegavajte davati negativne komentare o vlastitom tijelu ili tijelima svoje djece, i umjesto toga koristite pozitivan jezik da ih opišete.

  Anatomija i spolne razlike 

  Vrijeme kupanja je savršena prilika da svoju djecu naučite o različitim dijelovima tijela i njihovim fizičkim i biološkim funkcijama. Ovo vrijeme možete iskoristiti da razgovarate o razlikama u spolu i pomognete svojoj djeci da shvate da su svačija tijela jedinstvena.

  Promjene u tijelu

  Kako djeca odrastaju, njihova će tijela doživjeti mnoge promjene. Vrijeme za kupanje može biti sjajno vrijeme da predstavite ovu ideju i pomognete svojoj djeci da shvate da je promjena prirodan dio života.

  Naučne teme

  Vrijeme za kupanje također može biti zabavan način da svoju djecu upoznate sa naučnim konceptima. Možete koristiti igračke i mjehuriće kako biste potaknuli njihovu znatiželju.

 • Koja je prava dob da se prestanete kupati sa svojom djecom?

  Iako nema  jasnog odgovora na ovo pitanje, važno je da roditelji budu svjesni toga i da slijede upute svoje djece. Ako počnu komentarisati ili se osjećaju nelagodno u blizini svojih roditelja dok su goli, roditelji bi se trebali prestati presvlačiti ili kupati pred njima.

  Medicinski stručnjaci vjeruju da sve dok je golotinja unutar doma, nije traumatična za dijete i uz pristanak, onda je kupanje odraslih s djecom u redu.

  Dr. Beyer, psiholog, savjetuje roditeljima da se prestanu tuširati i kupati sa svojom djecom nakon što krenu u školu. Negdje oko 5. ili 6. godine. Predlaže da im možemo pomoći da sami pređu na kupanje tako da ih u početku nadgledamo. Na taj način mogu steći osjećaj autonomije i naučiti važne higijenske vještine.

  Prema stručnjacima, ovo je prikladna dob da se prestanete kupati s djecom jer im je potrebno više privatnosti i ličnog prostora dok rastu i razvijaju se. To im pomaže uspostaviti zdrave granice i nezavisnot. Kupanje naše djece starije od ove dobi može ometati njihovu sposobnost da razviju ove vještine i čak im može uzrokovati nelagodu.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,