Ponedjeljak, 3. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Prva kultna nezavisna knjižara na svijetu zbog finansijskih problema pozvala svoje mušterije u pomoć, odaziv ih oduševio

Preuzmite sliku

Čuvena pariška knjižara “Shakespeare and Company” potražila je pomoć svojih mušterija, zbog finansijskih gubitaka koje je pretrpjela tokom pandemije koronavirusa.

Knjižara na Seini poslala je prošle sedmice mail svim mušterijama kako bi ih obavijestila da prolazi kroz “teška vremena” i podstakla ih na kupovinu knjiga.

Iz knjižare navode da su od prvog karantina u martu zabilježili pad prodaje od 80 posto i da su do sada potrošili svu ušteđevinu.

Kćerka pokojnog vlasnika knjižare Sylvia Whitman rekla da je mail naišao na pozitivan odziv među mušterijama, koje su u toku jedne sedmice preko interneta poručile rekordnih 5.000 knjiga, 50 puta više od prosjeka.

 • Podršku čuvenoj knjižari pružili su ljubitelji knjiga iz svih slojeva društva, od studenata sa ograničenim budžetom do bivšeg francuskog predsjednika François Hollanda, koji je svratio u knjižaru u znak odgovora na apel nešto prije uvođenja drugog karantina u zemlji 30. oktobra.

  Mnogi stanovnici Pariza obratili su se Sylviji kako bi poklonili novac knjižari, jer imaju lijepe uspomene na ovo mjesto, koje je poznato kao prva kultna nezavisna knjižara na svijetu.

  Knjižaru je 1919. otvorila Sylvia Beach i mjesto je postalo kreativni centar za mnoge pisce iseljenike, kao što su Ernest Hemingway, T. S. Eliot ,Francis Scott Fitzgeraldi, James Joyce te mnogi drugi.

  “Shakespeare and Company” je 1922. godine objavio Jamesov roman “Uliks”, koji u to vrijeme niko nije imao hrabrosti da objavi u cjelosti.

  Finansijski problemi knjižare nisu počeli s pandemijom koronavirusa. U Parizu su se posljednjih godina dogodile brojne nesreće, od terorističkih napada do antivladinih protesta i požara u Notre Damu, koje su izazvale dugotrajne probleme za male prodavnice i preduzeća koja se oslanjaju na posjete turista. (cdm.me)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje