Srijeda, 8. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Pronađeni ostaci posljednjeg tasmanijskog tigra

Preuzmite sliku

Decenijama su istraživači u Australiji pokušavali da uđu u trag ostacima posljednjeg Thylacine poznatog i kao tasmanijski tigar.

Posljednjih godina o ovoj životinji je često bilo govora, upravo iz razloga što naučnici žele da je uz pomoć genetskog inženjeringa i vještačke reprodukcije – ožive. Kako bi uspjeli u svom naumu potreban im je i njegov DNK uzorak, stoga su godinama pokušavali da dođu u posed ostataka poslednjeg talcina. Više od 80 godina on je ostajao skriven iako im se nalazio na vidljivom mjestu, u Umjetničkoj galeriji Tasmanijskog muzeja u Australiji.

Thylacine je životinja koja je do pre 3.000 godina nestao svuda, sem na Tasmaniji. Bio je otprilike slične veličine kao moderni kojoti, a kao predator je igrao ključnu ulogu u ekosistemu ovog udaljenog ostrva. Međutim, kada su Evropljani počeli da naseljavaju Tasmaniju početkom 19. vijeka, oni su u njemu nepravedno vidjeli neprijatelja koji tamani njihovu stoku i počeli da ga ubijaju.

Posljednji preživjeli primjerak ove vrste je uginuo 1936. godine u zatočeništvu, nakon čega je njeno tijelo prebačeno u lokalni muzej koji nije dalje vodio računa o ovom primerku jer su njegovi zaposleni bili u potpunosti nesvjesni značaja koji on predstavlja.

“Godinama su mnogi muzejski kustosi i istraživači bezuspješno tražili ostatke posljednjeg tasmanijskog tigra, kako bi ga uvrstili u kolekciju, a u zoološkoj kolekciji nije zabeleženo ništa o ostacima tilacina iz 1936. godine, pa se pretpostavljalo da je njegovo tijelo na neki način izgubljeno”, rekao je Robert sa Australijskog katoličkog univerziteta, kako prenosi RTS. 


Međutim, nedavno je na osnovu neobjavljenih izvještaja utvrđeno da je tijelo uginule životinje raskomadano nakon što je stiglo u muzej, kako bi kustosima služio da studentima objasne anatomiju ove izumrle vrste. Narednih decenija on je par puta i napuštao kolekciju, a većina javnosti je za druge ostatke mislila da pripada tasmanijskom tigru koji je 7. septembra 1936. godine uginuo u zoološkom vrtu.

“Misterija oko ostataka posljednjeg tilacina je rešena, i otkriveno je da on pripada većim delom kolekciji Galerije Muzeja”, objasnila je direktorka te ustanove Mary  Malkahi i dodala da se trenutno može i vidjeti.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,