Srijeda, 27. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Proklijale prve biljke na Mjesecu

Preuzmite sliku

Na Mjesecu su proklijale prve biljke, što je prvi put da neka biološka supstanca izraste na tom Zemljinom satelitu, saopštila je Kineska nacionalna svemirska agencija.

Sjeme biljaka na Mjesec je ponijela kineska misija ‘Chung 4’, koja je prva misija na tamnoj strani Mjeseca, prenosi BBC.

Biljke su ranije rasle na Međunarodnoj svemirskoj stanici ranije, ali nikada na površini Mjeseca.

To bi značilo da bi astronauti mogli da koriste hranu iz vlastitog uzgoja u svemiru, smanjujući time potrebu da se vrate na Zemlju kako bi se ponovo snabdjeli namirnicama.

Kineski državni mediji objavili su u utorak da su iz sjemenki pamuka nikle prve mladice. Zvanično list Komunističke partije Kine objavio je na Twitteru i prve fotografije izdanaka.

Uz to, napisano je i da je to „bio prvi biološki eksperiment čovječanstva na Mjesecu“. Fred Watson, astronom iz australijske opservatorije rekao je za BBC da su ovo vrlo “dobre vijesti”.

„Ovaj uspjeh ukazuje na to da možda u budućnosti neće biti nekih nepremostivih problema za astronaute da uzgajaju u kontrolisanim uslovima vlastite usjeve na Mjesecu“, zaključio je Watson. (Agencija Tanjug)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,