Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Poznato šta se nalazi na dnu misteriozne Plave rupe usred okeana

Preuzmite sliku

Čuvena Plava rupa u Belizeu je konačno istražena i sada znamo šta se krije na njenom dnu.

Prošlog mjeseca, naučna ekspedicija uputila se na dno Velike plave rupe u Belizeu, a jedan od istraživača bio je milijarder Richard Branson, vlasnik Virgina-a.Bilo je to prvo ronjenje na dno rupe, koje se nalazi duž Mesoameričkog grebena, druge najveće mreže barijernih grebena na svijetu, prenosi NN.

Grupa je otputovala na dno u podmornici Aquatica gde su naišli na zid od stalaktita, za koji Branson kaže da pokazuje da je rupa sačinjena od pećina koje su originalno formirane na suhom tlu.

“Ova rupa je dokaz kako nivo okeana drastično može porasti, ali i katastrofalno. Nivoi mora su bili nekoliko stotina metara niži. Prije 10 hiljada godina nivo mora je porastao za 91 metar kada se mnogo leda istopilo. To je bio jedan od najstrašnijih podsjetnika na opasnost od klimatskih promjena koje sam ikada vidio”, rekao je Branson.

Zbog velike dubine rupe i nedostatka kiseonika na dnu nema života. Branson pak, ističe da je vidio plastične flaše na dnu, koje su glavni razlog zagađenja mora. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,