Ponedjeljak, 21. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Posljedica izlaganja suncu: Lice ovog kamiondžije je šokiralo svijet

Kamiondzija-sunce1
Preuzmite sliku

Čovjek na fotografiji koja je šokirala svijet ima 69 godina, ali jedna polovina njegovog lica izgleda znatno starija od druge jer je zbog prirode posla decenijama izlagana direktnom suncu.

\"Kamiondzija-sunce1\"U pitanju je penzionisani kamiondžija, koji je tokom 28 godina vožnje suncu mnogo više izlagao lijevu stranu lica – onu koja je okrenuta prozoru kamiona.

Nauka odavno zna činjenicu da sunčeva svjetlost izaziva prerano starenje kože, ali je ovaj slučaj šokirao javnost zbog drastične razlike u izgledu kože između dvije polovine lica.

U medicini je ovo stanje poznato pod nazivom unilateralna dermatohelioza, od grčkih riječi \”dermis\” i \”helios\” – koža i sunce. Nastaje hroničnom izloženošću UVA i UVB ultraljubičastih zraka.

Slučaj su otkrili i proučavali Jennifer Gordon i Joaqin Brieva, dermatolozi sa Northwestern univerziteta u SAD-u. Nalaze su objavili u \”New England Journal of Medicine\”.

\”Hronična izloženost UVA zracima izaziva zadebljenje kože i uništavanje elastičnih vlakana\”, napisali su u nalazu, prenosi Source

Pošto UVA i UVB zraci mogu izazvati DNK mutacije koje vode ka raku kože, ljekari su savjetovali ovom pacijentu da koristi zaštitu od sunca i kreme bogate vitaminom A, ali i da se periodično pregleda kako bi na vrijeme bila uočena eventualna pojava kancera.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: