Utorak, 3. Oktobra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Pomoću detektora metala slučajno pronašao zlatno arheološko nalazište stoljeća

Preuzmite sliku

Norvežanin je pomoću detektora metala pronašao devet privjesaka, tri prstena i deset zlatnih bisera na južnom ostrvu u Norveškoj, javlja Anadolu.

Norvežanin je u početku pomislio da njegov detektor metala reaguje na novac od čokolade zakopan u zemlji. Međutim, ispostavilo se da se radi o devet privjesaka, tri prstena i deset bisera. Ovo otkriće je nazvano zlatno nalazište stoljeća u zemlji.

Rijetko otkriće ovog ljeta je pronašao 51-godišnji Erlend Bore na južnom ostrvu Rennesoey, u blizini grada Stavangera.

Ole Madsen, direktor Arheološkog muzeja na Univerzitetu u Stavangeru, rekao je da je pronaći “toliko zlata u isto vrijeme izuzetno neobično”.

“Ovo je zlatni nalaz stoljeća u Norveškoj”, rekao je Madsen.

U augustu je Bore počeo da šeta planinskim ostrvom sa svojim detektorom metala. U saopštenju koje je izdao univerzitet kaže se da je prvo pronašao otpad, ali je kasnije otkrio nešto što je bilo “potpuno nestvarno” – blago teško nešto više od 100 grama.

Prema norveškom zakonu, predmeti prije 1537. godine i kovanice starije od 1650. godine smatraju se državnom imovinom i moraju se predati.

Vanredni profesor Hakon Reiersen iz muzeja rekao je da zlatni privjesci – plosnate, tanke, jednostrane zlatne medalje zvane brakteati – datiraju iz oko 500. godine naše ere, takozvanog perioda migracije u Norveškoj, koji traje između 400. i oko 550. godine, kada je bilo rasprostranjene migracije u Evropi.

Privjesci i zlatni biseri bili su dio “veoma upadljive ogrlice” koju su izradili vješti draguljari i koju su nosili najmoćniji u društvu, rekao je Reiersen.

Dodao je da u Norveškoj nije napravljeno nijedno slično otkriće od 19. stoljeća.

Stručnjak za takve privjeske, profesor Sigmund Oehrl iz istog muzeja, rekao je da je do sada pronađeno oko 1.000 zlatnih brakteata u Norveškoj, Švedskoj i Danskoj.

Rekao je da simboli na privjescima obično prikazuju nordijskog boga Odina kako liječi bolesnog konja svog sina.

Plan je da se predmeti izlože u Arheološkom muzeju u Stavangeru, oko 300 kilometara jugozapadno od Osla. (Foto: Anniken Celine Berger / Arkeologisk Museum, UIS)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje