Subota, 2. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pojašnjeno čemu tačno služi rupa na umivaoniku, ima dvije svrhe

Preuzmite sliku

Ovaj otvor svoju funkciju vrši samo u slučajevima kada se stavi čep i umivaonik se puni vodom, ali ne i u situacijama kada je sam odvod začepljen, osim kada se radi o kadi

Prvi razlog je sprječavanje prelijevanja

Ukoliko začepite umivaonik (ili kadu ili sudoper) i pustite vodu pa zaboravite na to, višak tekućine će kroz tu rupu ulaziti u sistem odvodnje i na taj način će se spriječiti da voda počne curiti po podu. Ali, ako voda iz slavine curi jakim mlazom, tada će prelijevanje samo biti odgođeno tako da se nemojte posve opustiti kada pustite vodu, a odvod ste začepili.

Također, treba imati na umu da taj otvor svoju funkciju vrši samo u slučajevima kada se stavi čep i umivaonik se puni vodom, ali ne i u situacijama kada je sam odvod začepljen, osim eventualno kada se radi o kadi jer je ponekad u tom slučaju veća udaljenost između odvodnog otvora i preljevnog priključka.

Drugi razlog je poboljšanje odvodnje

Taj otvor, naime, pomaže da otpadna voda brže prolazi kroz odvodnu cijev tako što dopušta zraku koji se nađe u odvodu – da izađe. Kada tog otvora ne bi bilo, voda bi oticala vrlo sporo. Možda ste ponekad primijetili da kroz taj otvor izlaze mjehurići sapunice kada nešto perete pa malo pretjerate sa deterdžentom, to je taj višak zraka koji treba izaći.

Obzirom da ljudi uglavnom paze kada čepom zatvore odvod i puste vodu pa ona ne ulazi u taj otvor, u njemu se zna nagomilati prljavštine te ga je dobro s vremena na vrijeme očistiti kako protok zraka i vode ne bi nailazio na poteškoće. Jedan od načina je napuniti umivaonik vodom tako da curi u taj otvor pa na njega prisloniti gumeno crijevo i upuhivati zrak. Pomažu i kupovna sredstva za čišćenje odvoda, prenosi rollingthunderky.org.

Savjet više: Kada vam se odvod začepi i poželite ga odčepiti, svakako vlažnom krpom ili novinama (one od vlage nabubre) začepite otvor protiv prelijevanja kako se tlak kojim pokušavate odštopati odvod ne bi gubio, odnosno izjednačavao. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,