Četvrtak, 2. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Picassova djela prodata za preko 100 miliona dolara

Preuzmite sliku

Jedanaest slika Pabla Picassa i ostali njegovi radovi prodati su na aukciji u Las Vegasu za više od 100 miliona dolara.

“Sotbijeva” aukcija održana je u hotelu “Bellagio ” u Las Vegasu, gdje su djela bila godinama izložena, uoči 140. godišnjice od rođenja španskog umjetnika 25. oktobra.

Pet prodatih slika nalazilo se na zidovima hotelskog restorana, u kojem će nadalje biti izloženo 12 drugih Pikasovih radova.

 • Najvišu cijenu od 40,5 miliona dolara postigla je slika na kojoj je prikazana Picassova ljubavnica i muza Mari-Tereza Valter. Portret “Čovjek i dijete” dostigao je cijenu od 24,2 miliona dolara, a “Čovjekova bista” 9,5 miliona dolara.

  Imena kupaca nisu objavljena.

  Aukcija je održana u okviru nastojanja hotelske grupe “MGM risort” da diverzifikuje svoju veliku umjetničku kolekciju i uključi više radova od žena, ljudi druge boje kože, iz novih zemalja, kao i od LGBTKJU umjetnika i umjetnika sa invaliditetom.

  Umjetnička kolekcija ove hotelske grupe sadrži oko 900 radova od 200 umjetnika, među kojima su savremena djela Boba Dilana i Davida Hockneya. Sakupljanje umjetnina započeo je prije više od 20 godina Stiv Vin, bivši vlasnik “Bellagio” i nekadašnji direktor “Vin risorta”.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,