Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Peto godišnje doba: Divlji fenomen koji poplavi ceste i kuće na sjeveru Evrope

Preuzmite sliku

Svake godine, bez greške između marta i aprila u Estoniji zavlada peto godišnje doba – nestabilno vremensko razdoblje koje stiže nakon zime i prije proljeća.

Niko ne može u dan odrediti kada će se vrijeme promijeniti, a s neobičnim fenomenom stižu kiše i poplave koje prekriju voćnjake, a katkad i kuće. Trijumf vode nad kopnom posebno dolazi do izražaja u nacionalnom parku Soomaa, koji se pretvara u golemi bazen.

  • Vodeni svijet poplavljenih šuma, močvarnih livada i vodenih kanala po kojima se kreće čamcima na vesla poseban je prizor koji najviše dolazi do izražaja u zoru. Sunce koje se budi, zvuk djetlića i vode, cvijeće koje se naviruje iznad površine i novi mirisi najavljuju peto godišnje doba. U ostatku zemlje vremenska prognoza koja predviđa obilnu kišu loš je znak, ali u Soomaai se takva predstava prirode promatra s divljenjem i strahopoštovanjem.

  • Voda se može proširiti na površinu od značajnih osam kilometara i narasti do pet metara visine. Da bi se novo godišnje doba moglo dočekati bez straha, potrebne su dobre pripreme s kojima se suočavaju zaposlenici nacionalnog parka, a nije bezopasno ni kretanje tom hladnom, brzom vodom. Oni koji su isprobali takvo iskustvo kažu kako adrenalin lako poraste kada moraju divlje veslati na površini, iznad ceste prekrivenom vodom. (punkufer.hr)

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

       
    Ključne riječi: , ,