Petak, 6. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pazite gdje pravite selfi: Na nekim mjestima možete da budete kažnjeni sa 3.000 eura

Preuzmite sliku

Gotovo da ne postoji osoba koja ne poželi da napravi selfi kada otputuje negdje.

Zarad što bolje fotografije spremni smo i na neke ekstremnije stvari, poput penjanja na ne tako pristupačne površine, hoda po ivici…

Osim što dovodimo sebe u opasnost, moramo da znamo da se na nekim mjestima takve fotografije debelo kažnjavaju, a možete da završite i u zatvoru.

Upravo takav slučaj imala je turiskinja u Italiji. Ona se popela na krov centralnih termi, u ruševinama antičkog grada Pompeje, pa joj zbog te odluke prijeti kazna od 3.000 eura i zatvor.

Možda od ovoga ne bi ni bilo ništa, da taj sporni selfi nije okačila na društvenim mrežama.

 • Prema pravilima grada-muzeja, osobe ne smiju da se penju, naslanjaju niti da sjede na ostacima kuća, zidova, ili bilo kojih konstrukcija, niti smiju da ponesu kamenčiće za uspomenu.

  Ova pravila važe u svim muzejima i arheološkim parkovima u Italiji, a slučaj ove turisktinje je drugi takav u prethodnih 15 dana. Početkom avgusta austrijski turista je, da bi napravio selfi, sjeo na originalnu skulpturu od gipsa Antonija Kanove i slomio prste na nozi skulpture.

  Sigurnosne kamere su snimile austrijskog turistu, koji je shvatio šta je uradio i brzo pobjegao, ali je identifikovan kao dio grupe turista koji su posjetili muzej. Austrijski turista je priznao djelo i prihvatio da plati odštetu.

  Eto, sada znamo kakav je slučaj u Italiji, ali to ne znači da bilo gdje drugo možemo da budemo opušteni. Ko zna iz kojeg ćoška vreba kazna. (noizz.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,