Ponedjeljak, 26. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Parlament majmuna: Jedna od najpoznatijih Banksyjevih slika prodana po rekordnoj cijeni

Jedna od najpoznatijih slika misterioznog umjetnika Banksyja koja predstavlja majmune kako raspravljaju u britanskom parlamentu prodana je u četvrtak na aukciji u Londonu za preko 11 miliona eura.

Radi se o rekordnoj svoti za tog britanskog umjetnika čiji pravi identitet nije poznat. Prošli njegov rekord postignut je 2008. u Londonu – 1,7 miliona eura.

“Rekordna cijena za Banksyjev rad postignuta večeras. Šteta što mi više ne pripada”, reagovao je umjetnik na Instagramu. On ju je prodao 2011. osobi koja ju je stavila na aukciju.

Ulje na platnu koje je Banksy nazvao “Devolved Parliament” veličine 2,50 na 4,2 metra bez okvira procijenjeno je ranije na između 1,7 i 2,25 miliona eura.

Prodana je za trinaest minuta, a identitet kupca nije poznat, prenosi Hina.

Slika je bila izložena u martu u muzeju u Bristolu – navodno gradu iz kojeg potiče Banksy, kako bi se obilježio datum na koji je Britanija trebala izaći iz Evropske unije.

Ta je izložba privukla 300.000 posjetitelja.

“Napravio sam je prije deset godina. Muzej u Bristolu izložio ju je kako bi se obilježio Dan Brexita”, napisao je tada Banksy na Instagramu.

  • Slika prikazuje čimpanze kako sjede na klupama u britanskom parlamentu, na mjestima zastupnika donjeg doma.

    Šef odjela za evropsku savremenu umjetnost u Sotheby’su Alex Branczik rekao je kako “nije postojao bolji trenutak da se slika stavi na prodaju”.

    “Mislim da nema sumnje u njegove političke stavove, ali pravi genij Banksyja je njegova sposobnost da svede tu nevjerovatno kompleksnu raspravu na jednu, jednostavnu sliku”, rekao je stručnjak iz Sotheby’sa. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,