Ponedjeljak, 21. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ovo su neobični običaji kroz koje moraju da prolaze mladi samci u svijetu

Preuzmite sliku

Iz generacije u generaciju mladi se sve kasnije odlučuju na brak i na potomstvo, što je lično pravo svakog pojedinca.

Međutim, u tradiciji nekih kultura, pa i našoj, često su samci na stubu srama a svako sebi daje za pravo da ih pita kada će se udati ili oženiti, dobiti djecu. Često su tu i zluradi komentari koji znaju da budu veoma surovi ali i običaji koji su bizarni. Čak i u zemljama za koje mislimo da su „iznad toga“.

U Danskoj samci moraju da istrpe napad cimetom. Prema tradiciji, mladi koji napune 25 godina a nemaju bračnog partnera, biće bombardovani cimetom i prekriveni njime od glave do pete. A ako se status samca zadrži i do 30 godine, onda slijedi napad biberom.

I u Francuskoj postoji neobičan običaj za one koji napune 25 godina a još nisu udate. Takve devojke zovu „Katarina“ i one bi trebalo da tokom Dana svete Katarine, 25.novembra, nose zelene i žute lude kape i mole se za muža. Razlog zašto su šeširi baš tih boja je zato „što se one međusobno dobro slažu“.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Mathias Toft (@iamtoft)

U Njemačkoj, neudate djevojke će za 25. rođendan dobiti nadimak „Schachtel“ – „stara kutija“. I na poklon će dobiti gomilu starih kutija. A ako napune 30 i ne steknu partnera, djevojke će morati da očiste četkicom za zube kvake svojih prijatelje a momci će morati da pometu stepenište.

Iz toga mogu da se izvuku samo ako poljube osobu suprotnog pola.

U Austriji prijatelji priređuju sramotnu rođendansku proslavu osobi koja napuni 30 godina a nema prsten na ruci.

Slavljeniku kupuju smješnu odjeću koju on mora da nosi cijelog dana i, što je još gore, mora da ide po gradu u njoj i da pokušava da potpunim neznancima proda neke predmete poput bombona ili alkohola. Prikupljeni novac biće potrošen na piće i zabavu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Robert Huvelin (@roberthuvelin)

Ipak, mladim Kinezima je mnogo teže. Njihovi roditelji se svake subote i nedjelje okupljaju u Narodnom parku u Šangaju kako bi razgovarali o „svojoj sramoti“. Zapravo, to je neka vrsta pijace, „bračnog tržišta“.

Na svojim improvizovanim tezgama od kišobrana prikazuju podatke o svom djetetu poput starosti, visine, zanimanja, prihoda, obrazovanja i kineskog horoskopskog znaka.

U Kini je posebno teško neudatim ženama koje zovu „šeng nu“ ili „ostatak žena“. Na njih se vrši pritisak da pronađu odgovarajućeg partnera. Ali ni Kineskinje nisu naivne: u ovoj zemlji cvjeta posao „iznajmljivanja momaka“.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli AnitkaMtl (@anita_walicki)

Snalažljive Kineskinje iznajme mladića koga predstave porodici kako bi ih bar na kratko umirili. A cijene su prema cjenovniku, u zavisnosti od toga šta djevojka želi: od držanja za ruke ili izigravanja vjerenika.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,