Subota, 4. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ovo su najmanji restorani na svijetu: Neki imaju samo jedan stol za dvoje…

Preuzmite sliku

Restoran Solo Per Due u Vaconi u Italiji, služi samo jedan stol za dvoje, a smješten je u zgradi iz 19. stoljeća. Nadalje, restoran Pegelhäuschen, u Hamburgu u Njemačkoj poslužuje večeru za dvije do četiri osobe…

Ovi mali restorančići smješteni su malim uskim uličicama, a iako su maleni po veličini njihova hrana je fenomenalna, prenosi 24sata.hr. Ovo su jedni od najmanjih restorana na svijetu.

1. Hiden, Miami, Kalifornija, SAD

Doslovno skriven iza tajnih vrata, Hiden Rrestoran poslužuje vrhunski omakase meni, što znači da gosti dobijaju sve što kuhar skuha. Pojam Omakase prevodi se kao prepuštanje kuharu. U praksi, riječ omakase označuje japanske restorane u kojima gosti ne naručuju, nego im chef donosi ono najreprezentativnije, čime kuhinja trenutno raspolaže. S prostorom za samo osam osoba, maleni restoran dvaput sedmično unosi svježu ribu iz Japana, a gosti mogu gledati kako se njihov obrok priprema pred njihovim očima.

2. Solo Per Due, Vacone, Italija

Kao što mu ime (samo za dvoje) govori, ovaj restoran zaista služi samo jedan stol za dvoje. Smješten je u zgradi iz 19. stoljeća, a gosti dolaze preko prilaza obasjanog svijećama. Prvo ih u vrtu dočeka aperitiv kojeg piju prije večere. Večera se održava u romantičnoj trpezariji uz kamin, a kuhinja je, naravno, talijanska i ovisi o sezoni. Cijena večere je oko 250 eura po osobi, ali gosti mogu prilagoditi svoje iskustvo, od jelovnika do muzike, pa čak i cvijeća.

3. Takazawa, Tokio, Japan

 • Postoji samo 10 sjedećih mjesta u ovom traženom restoranu u Tokiju. U ovom restoranu poslužuju se složena japansko-francuska fusion jela s ambijentom japanske čajne ceremonije, a na izbor možete odabrati meni od 10 ili šest sljedova.

  4. Mesa 1, Punta de Mita, Meksiko

 • Postoji samo jedan stol u Mesi 1 u Meksiku i jedno sjedenje po večeri. Restoran se nalazi unutar ekskluzivnog W Punta de Mita resorta, a gosti mogu rezervisati stol za do 12 osoba kako bi uživali u prilagodljivom jelovniku od sedam sljedova. Smješten u središtu jezera, stolu se može pristupiti samo putem stepenica koje nestaju u vodi, ostavljajući dojam da platforma pluta.

  5. Pegelhäuschen, Hamburg, Njemačka

 • U ovom restoranu možete imati privatnu večeru za dvije do četiri osobe, a Pegelhäuschen poslužuje set menija od četiri slijeda s prekrasnim pogledom na rijeku. Privremeno je zatvoren zbog pandemije COVID-19, a restoran je dio istorijskog hotela.

  6. Sublimotion, Ibiza, Španija

 • Djelimično restoran, dijelom vizualni doživljaj, ovaj restoran ugosti samo desetak gostiju po noći. Sublimotion, dio Hard Rock hotela na Ibizi, kombinuje projekcije s večerom od 20 sljedova. Gosti uživaju u jelima chefa Paca Roncera. Trosatno iskustvo večere obično se rezerviše nekoliko mjeseci unaprijed.

  7. Ultraviolet, Šangaj, Kina

 • Ovaj restoran poslužuje samo 10 gostiju na noć. Ultraviolet u Šangaju također kombinuje svoj meni od 20 sljedova s ​​impresivnom svjetlosnom predstavom i projekcijama.

  8. El Papagayo, Córdoba, Argentina

 • El Papagayo može ugostiti čak 32 ljudi (sada 12 zbog pravila socijalnog distanciranja). Nalazi se u uličici između dvije zgrade, a širok je 2,5 m i 32 m dugačak.

  9. Raita Noda, Sydney, Australija

  Samo osam sjedećih mjesta ispunjava ovaj mali restoran u Sydneyju. Ovdje nema jelovnika, već samo kuharski omakase s 10 sljedova. Također nema stolova jer svi gosti sjede na barskim stolicama uz šank, gdje mogu vidjeti kuhare, piše Msn (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: