Subota, 1. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ovo su četiri najfotografisanije građevine svijeta

Preuzmite sliku

Oni koji vole avanture i koji bi i posljednju paru dali na putovanja, najbolje znaju koliko je čarobno kada se ispred objektiva nađe nevjerovatan prizor, vrijedan škljocanja. Ovo su 4 najfotografisanije građevine svijeta.

Eiffelov toranj

Grad svjetlosti zaista nudim mnoštvo nezaobilaznih atrakcija koje svaki čovjek, makar jednom, mora da posjeti. Ali, jedna od najvažnijih je Eiffelov toranj, koji je nastao povodom Svjetske izložbe koja se u Parizu održala 1889. godine.

 • Iako su mještani tada bili protiv “metalne građevine” i nazivali je ruglom grada, ipak je postala građevina kojoj svi teže i jedva čekaju da se konačno nađu u njenom podnožju i zabilježe njenu grandioznost.

  Djevojačka kula – Istanbul, Turska

  Jednostavno, ako se ikada nađete u Istanbulu, ovu građevinu nikako ne smijete da zaobiđete. Toranj je smješten u kanalu, bliže azijskoj strani Istanbula, i za njega se vežu brojne legende i priče, koje jednostavno morate čuti.

  Prema najpopularnijoj turskoj legendi, sultan je imao jednu kćerku koju je mnogo volio. Jednog dana, prorok je prorekao da će ona umreti od zmijskog otrova na svoj 18. rođendan.

  Da bi to spriječio, sultan je kćerku sakrio daleko od obale i smjestio je na malenom ostrvu, gde nije mogla doći nijedna zmija. Princeza je živjela u kuli, koju je sultan namjenski izgradio za voljenu kćerku, gdje ju je često posjećivao.

  Na njen 18. rođendan, sultan joj je poklonio košaru egzotičnog voća kao rođendanski poklon, srećan što je uspio da spriječi proročanstvo. Međutim, u košari je bila sakrivena zmija koja je ugrizla princezu, pa je ona ubrzo umrla na očevim rukama, tačno kako je navedeno u proročanstvu. Zbog toga se kula još naziva i Djevojačka kula.

 • Danas je u kuli smješten restoran na prvom spratu, a na vrhu se nalazi kafić. Tako da, turisti, vjerujemo da se nikako nećete pokajati.

  Astronomski sat – Prag, Češka

  Kada ga budete ugledali, shvatićete i odakle vam je poznat. Sigurni smo da ste već imali prilike da ga vidite na različitim fotografijama, a naročito onim koje se odnose na astrološka istraživanja.

  Dakle, jedan od najpoznatijih satova širom planete, u stvari je sat sa specijalnim mehanizmom i brojčanikom, koji pokazuje položaje Sunca, Mjeseca, zodijačku konstelaciju i glavne planete.

 • Četiri figure pokreću se svakog sata, a  “smrt” mjeri vrijeme. Za svaki sat postoji po jedna statua Dvanaest apostola na postolju iznad sata, a svih dvanaest se pokazuju u podne. Slični ovakvi atraktivni časovnici nalaze se i u Bernu (Zytglogge), u Lyonu u Katedrali Saint Jean, ali i u Versajskom dvorcu u Versaju, prenosi 24sedam.rs.

  Louvre – Pariz, Francuska

  Koliko vas se fotografisalo pored najpopularnijeg muzeja na svijetu i koliko vas je samo, uz pomoć iluzije, stavilo prt na vrh piramide – kakvog je oblika ovaj muzej. Za turiste je ovo nezaobilazna stanica.

  Muzej se nalazi u Palati Louvre, koja je nastala još u 12. vijeku, za vreme vladavine Filipa II. Najpoznatiji muzej na svijetu može da se pohvali pozamašnim i najbogatijim umjetninama na svijetu.

 • Muzejske kolekcije podijeljene su na šest odjeljaka: egipatski, orijentalni, grčki i rimski antikviteti, skulpture i drugi umjetnički predmeti.Ali, ono zbog čega je posebno poznat jeste portret Da Vincijeve Mona Lise, koji je izložen, upravo u Louvreu. Nevjerovatnu slika na kojoj se nalazi najpopularnija firentinska dama. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje