Srijeda, 7. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ovo su biljke koje u kući najbolje čiste zrak

Preuzmite sliku

Na svakih devet kvadrata stavite biljku i zrak u domu bit će kvalitetniji, a to je posebno važno u doba korona virusa.

Uz to, one uljepšavaju interijer i smanjuju stres, tvrde stručnjaci. Da pročišćavaju zrak, pokazalo je NASA-ino istraživanje. Smjestite ih u dom, ali po učinku. Naprimjer, one koje dobro djeluju protiv cigaretnog dima najbolje je staviti u dnevni boravak. Uz njih dodajte i biljke koje djeluju kao ovlaživači zraka.

Jedna od najboljih biljaka za pročišćavanje dima cigarete je gerber. On voli sunčana mjesta i podnosi velike vrućine, a treba ga samo dovoljno zalijevati. U dnevnu sobu stavite i aloe veru. Ona “proždire” štetne spojeve iz zraka, uključujući zračenje TV ekrana i računalnih monitora. Osim toga, njezini se listovi mogu koristiti i za liječenje opeklina te za izradu raznih blagotvornih pripravaka za kožu.

  • Za pročišćavanje zraka je svekrvin jezik. Ona uklanja otrove, a proizvodi kisik čak noću. Zbog toga je možete staviti i u spavaću sobu. S obzirom na to da ne treba puno svjetla i laka je za održavanje, može uljepšati i kupaonicu. Za drvo života stručnjaci kažu da može apsorbirati više od 90% acetona pronađenog u odstranjivaču laka za nokte ili proizvodima za čišćenje u kućanstvu. Može biti korisna u dnevnoj sobi. Za zrak je odlična i palma koja pomaže u regulaciji vlage u prostoru. Uljepšat će prostor i dati mu tropski ugođaj.

  • U dnevni boravak stavite i sobnu bromeliju. Ona je vrlo korisna u apsorpciji benzena iz zraka. Apsorbirat će više od 90 posto kemikalija koje se mogu pronaći u ljepilu, bojama, vosku za namještaj i deterdžentima. Vrlo je korisna ako živite u blizini benzinske crpke, opasnog odlagališta otpada ili većih industrijskih objekata. Korisno je nabaviti i zeleni ljiljan. Njegovo lišće raste vrlo brzo i pomaže u apsorbiranju štetnih supstanci, poput plijesni ili drugih alergena.

  • Jedna od najboljih biljaka za one koji imaju problema s plućima i astmom je bršljan. On pročišćava zrak pa ga je dobro staviti u spavaću sobu, a Bambus će lijepo izgledati u svakom kupatilu, a može se uzgajati u vazi sa vodom. Paprati su idealne za kupatilo jer vole vlažan zrak i slabu svjetlost. Ove biljke kupatilu daju tropski izgled, ali i osvježenje. (24sata.hr)

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

       
    Ključne riječi: , , , ,